Koluti 34. Liffa so se začeli vrteti

Ljubljana, 8. november 2023 – V Linhartovi dvorani CD tudi uradno »pognali« filmske kolute in začel se je 34. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe. Ta bo v 12 dneh ljubiteljem filma ponudil na ogled 89 celovečernih in 14 kratkih filmov.

Kot uvod v uradni začetek festivala pa so številni povabljenci ob spremljevalni najavi festivala lahko ogledali celovečerec Varuhi formule, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. Za scenarij filma je poskrbel srbski igralec Dragan Bjelogrlić, ki je scenarij napisal z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem po resnični zgodbi o “srbskem Černobilu”, ki jo je v romanu Primer Vinča (2017) obudil Goran Milašinović. Član mednarodne igralske zasedbe v filmu je tudi slovenski igralec Jurij Drevenšek.

Velja dodati, da so organizatorji festivala zaradi izjemnega zanimanja zagotovili za vse tiste, ki si filma na otvoritveni projekciji niso mogli ogledati, da jim bo to omogočeno na dodatni projekciji, in sicer to soboto, 11. 11. ob 20.50, v Slovenski kinoteki.

Ob začetku festivala še podatek, da bo letošnji Liffe v Ljubljani gostoval na šestih prizoriščih (katera pa na tej aktivni povezavi), še s projekcijami v Mariboru, Novem mestu in Celju. Kljub temu, da letošnji Liffe poteka brez t.i. kovidnih zadržkov, bo izbor 13 filmov dostopen tudi kot video na zahtevo (VOD) in si jih bo torej mogoče ogledati doma.

O nagrajencih je še prezgodaj zapravljati črke, se pa ve za nazaj, da je na lanskem Liffu, vodomca, ki je glavna nagrada, odnesel prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića, naslovljen Varen kraj.

Torej! Zdaj se je začelo in v času od 8. do 19. 11. 2023 si boste, kot v uvodu zapisano na 34. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu ogledali 89 celovečernih in 14 kratkih filmov. Kje, kdaj in kako pa več najdete na tej povezavi – www.liffe.si /Objavi pripravila: Alenka T. Seme/Foto iz filma Varuhi formule press – Liffe/

Leave a Reply