Spar Slovenija ustvaril spletno orodje, ki s pomočjo umetne inteligence načrtuje tedenske jedilnike

Slovenija, 8. november 2023 – Iz Spar Slovenija so sporočili, da so razvil prvi AI načrtovalec tedenskih jedilnikov z recepti v Sloveniji, ki je zaživel pod imenom »Jedel bi po svoje«. Ta uporabnikom omogoča, da si zajtrk, kosilo in večerjo za vsak dan v tednu načrtujejo hitro in enostavno s pomočjo umetne inteligence.

Z razvojem načrtovalca jedilnikov »Jedel bi po svoje« bo Spar Slovenija ponudil rešitev za vse, ki bi se želeli razbremeniti vsakdanjih skrbi povezanih z vprašanjem: »Kaj bomo pa danes jedli?«.

Orodje, ki je na voljo na spletni strani www.jedilnik.ai, namesto zainteresiranih za tak pristop poišče posamezniku prilagojene ideje za tedenske obroke. Na portalu je potrebno odgovoriti na nekaj kratkih vprašanj v zvezi s posameznikovimi prehranskimi željami in omejitvami, načrtovalec pa nato s pomočjo umetne inteligence sestavi tedenski jedilnik z recepti, ki so prilagojeni okusu in prehranskim omejitvam uporabnika.

Ključna prednost, ki to orodje loči od ostalih tovrstnih AI orodij je ta, da v jedilnikih in receptih ponudi izdelke iz Sparovih trgovskih polic ter tako ponuja možnost takojšnjega naročila vseh predlaganih sestavin v spletni trgovini Spar Online oziroma ustvari nakupovalni listek za nakup v fizičnih trgovinah SPAR in INTERSPAR (logičen pristop, saj bi s strani Spar Slovenija bilo neumno, da dela promocijo drugim p.p.)

Program je sestavljen iz podatkov, ki obstajajo na svetovnem spletu. Gre za veliko količino podatkov, ki jih je umetna inteligenca strojno obdelala in si tako razširila mrežo informacij. Iz nabora zbranih podatkov orodje ustvari nov recept in fotografijo jedi ter pri tem ne kopira tistih, ki na internetu že obstajajo. Uči se iz interakcije z uporabniki, kar zagotavlja, da sčasoma vedno bolje razume in predvidi posameznikove želje ter se tako nenehno izboljšuje.

Orodje so prvi preizkusili prehranski strokovnjaki podjetja Feelgood. Ti so potrdili, da gre za zaupanja vreden portal, ki postreže z okusnimi in hranljivimi recepti tudi v resničnem življenju.

Ob predstavitvi načrtovalca tedenskih jedilnikov je direktorica marketinga Spar Slovenija Lidija Rakuša dodala: »V Sparu Slovenija radi sledimo trendom ali aktivno prispevamo k sooblikovanju le-teh, obenem pa nenehno uvajamo napredne tehnološke rešitve. Ponosni smo, da smo kot prvi v Sloveniji ustvarili AI orodje, ki bo ljudem pomagalo pri načrtovanju tedenskih jedilnikov in jim na ta način olajšalo vsakdan. Ob tem se zavedamo, da gre za orodje, ki je še v razvojni fazi, zato bomo veseli odziva vseh, ki ga bodo preizkusili. Verjamemo, da nam s skupnimi močmi lahko uspe orodje še nadgraditi in s tem omogočiti kar najboljšo uporabniško izkušnjo.«/LN/Vir: Spar Slovenija – tudi press fotografiji/

Leave a Reply