Liffe: Madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek dobitnik vodomca

Ljubljana, 18. november 2023 – Vodomec, nagrada režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj Telekom Slovenije, je mednarodna žirija v sestavi: Iza Strehar, Agron Domi, Luis Fulvio Baglivi odločila, da ta pripada filmu Tri tisoč oštevilčenih opek /3000 Numbered Pieces (R: Ádám Császi)

  • Obrazložitev – Žirija nagrado poklanja črni komediji z razgibano filmsko pripovedjo in izvirnim scenarijem, ki bo v izziv gledalcem z različnimi predsodki.

Nagrada za najboljši kratki film je bil izbran film Dežela gora / The Land of Mountains (R: Olga Kosanović) /Podeljuje EIS d.o.o./.Tako je odločila žirija v sestavi: Petja Labović, Jelena Maksimović, Milan Šimánek

  • Obrazložitev – Ker je s svojo preprostostjo in navzočnostjo v nas vzbudil empatijo. Z bližnjimi posnetki, ki so nas globoko pretresli, in igralci, ki so se zlili s svojo vlogo.

Nagrada FIPRESCI – Nagrado podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev in sicer v sestavi: Michela Manente, Mihai Fulger, Živa Emeršič je odločila, da to nagrado prejme film Lola (R: Andrew Legge) 

  • Obrazložitev – Nagrado žirije Fipresci prejme film Lola režiserja Andrewa Leggerja za ambiciozen, inovativen in čustven prvenec, ki gledalca navduši s pogumnim in drznim vizualnim slogom, prevzemajočo pripovedjo in domiselno uporabo arhivskih posnetkov, ob nagovarjanju globokih etičnih dilem.

Nagrado mladinske žirije Kinotrip je žirija v sestavi: Tjaša Hafner, Izak Kabir Khan, Anej Košorok, Lara Matos, Anaïs Vrtunski podelila fimu Sladki vzhod / The Sweet East (R: Sean Price Williams)

  • Obrazložitev – Izmed petih nominiranih filmov za Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva nas je najbolj prepričala odisejada družbenih ekstremov, ki nas je s svojim dinamičnim ritmom posrkala vase in zalučala v politični kaos Združenih držav Amerike. Film pa v opozarjanju na družbeno neenotnost, razdrobljenost in nevarnost ideologij obenem tudi presega geografske meje. Referenčno bogati film ceste pravljičnih razsežnosti nas je očaral s svojo sanjaško vizualno ravnjo, ki vodi v absurde, béga in preizprašuje pogled občinstva, skozenj pa družbo – nas same. Osupnili sta nas brezkompromisna satira in ironija, polna karikiranih likov. Film neizprosno kritizira vse, kar mu pride pod roke, in hkrati ničesar – niti samega sebe ne jemlje resno. Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva letos podeljujemo pustolovskemu, ostremu, brezobzirnemu in čarobnemu filmu Sladki vzhod Seana Pricea Williamsa.

Nagrado žirije Art kino – mreže Slovenije je žirija v sestavi:Kaja Čop, Gregor Janežič, Luka Vidic podelila filmu Štirje mali odrasli / Four Little Adults (R: Selma Vilhunen)

  • Obrazložitev – Film Štirje mali odrasli nam s premišljenim prepletanjem med dramo in komedijo prikaže, kaj se zgodi, ko ljubezenski trikotnik postane kvadrat.Prevzame nas s pestro paleto likov, komičnimi zapleti in z dramatičnimi trenutki skorajšnjega razkroja odnosov, kljub vsemu pa spretno pripelje k varnemu, nekoliko idealističnemu koncu. Film, v katerem je glavno vodilo iskrena ljubezen in ruši koncept monogamnega partnerstva, odlikuje odlična glavna igralka, podprta z izjemnimi soigralci, osvetlitvijo, fotografijo in glasbo. Vsi elementi skupaj gradijo atmosfero filma in ga sestavijo v koherentno celoto, ki ostane v mislih gledalca še dolgo potem, ko ta zapusti kinodvorano.

Nagrada ZMAJ, ki je nagrada občinstva pa je to z glasovanjem izbralo svojega favorita. Med 26 filmi in najvišjo povprečno oceno, 4’93 namenila filmu Poljubi prihodnost – U2 v Sarajevu / Kiss the Future (R: Nenad Čičin-Šain)

Film 34.LiffeOcena
Poljubi prihodnost – U2 v Sarajevu4,93
Fotofobija4,68
Menih in puška4,66
Trenque Lauquen, 1. del4,60
Moja mala nočna skrivnost4,45
Kos kos robida4,44
Posvetni verzi4,43
Lola4,42
Reality4,30
Gondola4,22
Snežni leopard4,17
Puan4,15
Kralji sveta4,14
Blagine lekcije4,11
Zapri oči4,08
Tri tisoč oštevilčenih opek4,00
Južni veter3,94
Sladki vzhod3,91
Prestopnika3,85
Ne pričakujte preveč od konca sveta3,83
Žrebanje3,83
Ugrabitev3,78
Tišina 6-93,69
Krvne prijateljice3,67
Kritična cona3,59
Trenque Lauquen, 2. del3,20

Ob koncu objave nagrajence je tu še nagrada Jadranske filmske mreže, ker  po trenutno prejetih in preštetih glasovih gledalcev na Liffu vodi film Luksemburg, Luksemburg. Glasovanje poteka do vključno do jutri, 19. novembra, ko bo kočno zna prejemek te nagrade.

Velja dodati, da bodo filmi za najboljši film Jadranske festivalske mreže bodo predvajani na vseh petih festivalih (Sarajevski filmski festival – SFF, Zagrebški filmski festival – ZFF, Črnogorski / Hercegovski filmski festival – MFF, Festival avtorskega filma – AFF in Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe), kjer bodo glasovali lokalni obiskovalci. Konec leta bo po zaključenem ciklu in preštetih glasovih z vseh festivalov razglašen zmagovalec, ki bo prejel finančno podporo za distribucijo filma v regiji.

Film 34.LiffeOcena
Luksemburg, Luksemburg4,53
Črni kamen4,31
Kobenhavn ne obstaja4,21
Sladke sanje3,50
Moč3,44

DOBRO JE VEDETI!

Projekcija zmagovalnega filma z vodomcem bo v ponedeljek, 20. novembra, ob 19. uri, Kosovelova dvorana CD. Cene vstopni pa so: 6’80, 6’20*EUR

In še 34. Liffe v številkah

Na letošnjem 34. Liffe so zabeležil več kot 37.000 obiskovalcev, od tega si je pribl. 4 % gledalcev filme ogledalo z VOD. Največ zanimanja je bilo za filme Varuhi formule, Nesrečna bitja, Srečno naključje, Daaaaaali!, Interesno območje, Okus strasti, Popolni dnevi, Rdeče nebo, Priscilla, Vsi mi tujci

  • Na Liffu pa je bilo na ogled 88 celovečernih in 3 sklopi kratkih filmov iz 47 držav: Alžirija, Argentina, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Brazilija, Butan, Češka republika, Čile, Črna gora, Danska, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Hrvaška, Iran, Irska, Italija, Japonska, Kanada, Kitajska, Kolumbija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Španija, Srbija, Švedska, Švica, Tajvan, Turčija, Ukrajina, VB, ZDA.

Fimi so bili prikazani na 296 projekcijah, od tega 24 v Mariboru, 8 v Celju in 10 v Novem mestu.

Festival je obiskalo 40 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij, iz držav: Nizozemska, Grčija, Srbija, Francija, Irska, Nemčija, Avstrija, Danska, Španija, Finska, ZDA, Gruzija, Bosna in Hercegovina, Slovaška, Argentina, Švedska, Češka, Italija, Albanija, Romunija. 

Po projekcijah filmov je bilo tudi 38 pogovorov s filmskimi ustvarjalci.

In zaključek! Vidimo se na 35. Liffu, kjer je bil 34. Liffe, kot vedno doslej izpeljan za pohvalo. Tudi gledalci, ki dokazujejo, da jih filmi zanimajo./Objavo pripravila: Alenka T. Seme

Leave a Reply