Med državljani EU televizija še vedno glavni vir novic

Evropa, 18. november 2023 –  Eurobarometer je serija raziskav javnega mnenja , ki se redno izvajajo v imenu Evropske komisije in drugih institucij EU od leta 1973. Te raziskave obravnavajo široko paleto aktualnih vprašanj v zvezi z Evropsko unijo v njenih državah članicah .

Tokrat so pripravili raziskavo o medijih in novicah 2023. Raziskava kaže , da imajo mediji pomembno vlogo pri obveščanju evropskih državljanov o dejavnostih Evropske unije in njenih institucij. Namenski Flash Eurobarometer, ki ga je naročil Evropski parlament, poglobljeno preučuje medijske navade, vključno z zaupanjem v različne medijske vire.

Ključne ugotovitve –  68 % vprašanih je nedavno bralo, videlo ali slišalo nekaj o Evropski uniji, bodisi v tisku, na internetu, televiziji ali radiu.

Medijske navade – Za 71 % anketirancev je bila TV v preteklih dneh eden najpogosteje uporabljenih medijev za dostop do novic. Televiziji sledijo spletni tisk in/ali novičarske platforme (42 %). Radio in platforme družbenih medijev (oboje 37 %) so na deljenem tretjem mestu, sledijo pa tisk (21 %).

V primerjavi z raziskavo Mediji in novice, izvedeno leta 2022 , je v vseh starostnih skupinah opažen porast skupnega deleža anketirancev, ki omenjajo platforme družbenih medijev za dostop do novic .

Najbolj zaupanja vredni medijski viri – 48 % državljanov EU izbere javne televizijske in radijske postaje (vključno z njihovo spletno prisotnostjo) kot vir novic, ki jim najbolj zaupajo. Sledi tisk (vključno s spletno prisotnostjo), ki mu zaupa 38 % vprašanih, zasebne TV in radijske postaje pa 29 %.

In kako je v Slovenji – na tej povezavi celotna raziskava za Slovenijo? – Največ, 67 odstotkov državljanov Slovenije za osrednji vir novic uporablja televizijo, ki ji sledijo družbena omrežja (42 odstotkov). Med temi z 72 odstotki prednjači Facebook. Spletne medije in novičarske platforme najpogosteje uporablja 41 odstotkov vprašanih, radio pa 38 odstotkov. Na zadnjem, četrtem mestu so tiskani mediji, po katerih največkrat poseže 15 odstotkov ljudi.

Za raziskavo je Inštitut Ipsos European Public Affairs v vseh 27 državah članicah EU med 18. in 24. oktobrom opravil 25.956 intervjujev z državljani, starimi 15 let ali več./Vir: Eurobarometer

Leave a Reply