Ministrica dr. Asta Vrečko s predstavniki narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Sloveniji o temi, ki ni njeno področje

Ljubljana, 6. december 2023 – Kot je objavljeno na vladni spletni strani se je ministrica dr. Asta Vrečko včeraj, 5. decembra, sestala s Svetom Vlade Republike Slovenije za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Republiki Sloveniji.

Zanimivo je, da se ministrica dr. Asta Vrečko na tokratni seji s člani Sveta obravnavala, kaj prinaša sprememba novele Zakona o tujcih. Pripadnike narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Republiki Slovenije pa naj bi zanimalo, kaj ta zakon prinaša pripadnikom narodnih skupnosti in predvsem njihovim sonarodnjakom, ki v Sloveniji kot tujci iščejo svojo priložnost. Prav pripadniki narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji oz. njihova združenja so namreč tista, na katere se njihovi sonarodnjaki iz tujine po prihodu v Slovenijo najprej obrnejo glede uporabnih informacij.

Vprašanja, ki jih zastavljajo pripadniki narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ, ki želijo delati ali celo živeti v Sloveniji so logična. A ni logično, da se s temi vprašanju ukvarja ministrica dr. Asta Vrečko, saj se ve, da bil predlagatelj dopolnjenega zakona o tujci minister za notranje zadeve in ne ministerstvo za kulturo. A kot kaže, je ministrica dr. Asta Vrečko prevzela nase obvezo, ob vseh službah, ki jih imamo za priseljevanje tujcev, da je članom sveta za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Republiki Slovenije zagotovila, kot je zapisano v javni objavi, več kakovostnih informacij. Ob tem pa o navedenih temah ona gosti predstavnike resorjev, ki ta področja pokrivajo. Kot še piše v javni objavi, so vabljeni gostje predstavili možnosti, pogoje in načine usvajanja slovenskega jezika za tujce, tako za mladino kot za odrasle, saj prav znanje slovenskega jezika predstavlja predpogoj njihovega uspešnega in čim hitrejšega vključevanja v slovensko družbo.

Člane Sveta naj bi zanimale tudi druge teme, povezane z zaposlovanjem tujcev in pridobivanjem njihovih delovnih dovoljenj (kaj ima s tem ministerstvo za kulturo, ve samo Asta Vrečko), še zlasti zaposlovanje svojcev po združevanju družin.

In zaključek – »Glede na potek seje je bilo razvidno, da si predstavniki narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ želijo tvornega sodelovanja z državo na vseh področjih, ki zadevajo tudi njih. Naslednja seja Sveta bo predvidoma konec januarja prihodnje leto, glavna tema dnevnega reda pa bo predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji, ki je bil v teh dneh poslan v zakonodajni postopek”, piše v javni objavi KM. E, to pa je tema, ki je morda področje ministrice dr. Aste Vrečko.

A velja dodati, no je naš dodatek, da brez razmišljanja, da bi ekonomskim migrantom, pripadnikom narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Republiki Sloveniji, istim padlo na um zahtevati, da so oni narodnostna manjšina v Sloveniji. Namreč, ve se, narodna manjšina le tista etnična skupnost, ki je večinoma zaradi političnih razlogov ostala zunaj njene matične države. In še to, da se je ministrica dr. Asta Vrečko včeraj, 5. decembra, s predstavniki narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Sloveniji pogovarjala o temi, ki ni njeno področje./J. T. /Vir – kot osnova GOV.SI/

Leave a Reply