Fides za 9. januar napovedal opozorilno stavko; Mladi zdravniki z anketo ugotavljajo, da imamo v zdravstvu kolaps, medtem pa Golob trdi, da je zdravstvo prioriteta

Slovenija, 19. december 2023 – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides  je za 9. januar napovedal enodnevno opozorilno stavko, za 15. januar pa začetek splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov. Za stavko je odgovorna vlada, je povedal predsednik sindikata Damjan Polh.

Med razlogi za začetek stavke so v sindikatu na novinarski konferenci navedli zavlačevanje s plačno reformo in zapostavljanje zaposlenih ob vse več dodatnih nalogah in obremenitvah. Prav tako opozarjajo na prisilne ukrepe, ki jih po njihovem mnenju uvaja prejšnji teden sprejet zdravstveni interventni zakon, pa tudi zapiranje oddelkov in ambulant kot posledice pomanjkanja zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Kot je za Radio Slovenija povedal Damjan Polh, si prizadevajo za karierno pot zdravnika, “za odpravo nesorazmerij in odpravo blokade zdravstvenega sveta pri sprejemanju standardov in normativov”. To pomeni uvrstitev novega delovnega mesta starejši specialist, ki mu pripada sedem plačnih razredov 18 let po strokovnem izpitu, torej do 66. plačnega razreda. Mlajši specialisti, kot je poročal Radio Slovenija, zdaj presegajo v plači starejše. To lahko vlada uresniči v mesecu dni, je dejal Povh, o plačnem zdravstvenem stebru pa so se pripravljeni pogajati.

Sklep o začetku splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov je na seji 12. decembra sprejel glavni odbor sindikata in ga posredoval vladi, ministrstvu za zdravje, pa tudi zdravstvenim zavodom in sindikalnim zaupnikom.

Sicer pa sindikat v sklepu o začetku splošne stavke navaja tri stavkovne zahteve – sklenitev omenjenih aneksov, ki bi se začela uporabljati 1. januarja 2024, ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju – nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje s 1. julijem 2024. Kot tretjo zahtevo pa so izpostavili 100-odstotno plačilo stavkajočim v času stavke.

V sporazumu je predviden tudi drugi del stavke, ki se bo začel 15. januarja in bo trajal do sprejetja sklepa o prenehanju stavke glavnega odbora sindikata ali pa do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev.

In še to!

Slovenske bolnišnice in zdravstveni domovi postajajo zaradi pomanjkanja kadra nevarni za bolnike pravi anonimna anketa Mladih zdravnikov Slovenije.

Kot sporočajo, ker se v medijih pojavljajo posamezne zgodbe o kolapsu zdravstvenega sistema, so pripravili anketo. Rezultati ankete naj bi pokazali, da imamo v Sloveniji krizo bolnišnic in zdravstvenih domov po vsej državi.

Kot osrednje razloge sodelujoči v anketi za odhode zdravnikov, medicinskih sester ter drugih zdravstvenih delavcev so največkrat navedli prekomerne obremenitve, nekonkurenčno plačilo ter slabe odnose.

Na tej AKTIVNI POVEZAVI lahko najdete seznam ustanov, ki so jih navedli kolegi mladih zdravnikov v anonimni anketi. Ob tem so dodali, da sami podatkov, zbranih z anonimno anketo, niso dodatno preverjali. 

Ob tem je zanimivo, da je predsednik vlade Golob še včeraj poslancem razlagal, da se zdravstvena reforma izvaja in da je ta ključna prioriteta njegove vlade.

Res noro stanje – Fides za 9. januar napoveduje opozorilno stavko, Mladi zdravniki z anketo ugotavljajo, da imamo v zdravstvu kolaps, medtem pa Golob trdi, da je zdravstvo prioriteta njegove vlade. A ni čudno, da se še bolniki in plačniki zdravstvenega sistema niso oglasili in še vedno mirno plačujejo te zmešnjave v našem zdravstvu./LN/

Leave a Reply