“Kekec” premierno v ljubljanskem kinu Union, da ne bo pomote, leta 1951

Slovenija, 21. december 2021 – Na današnji dan leta 1951 je bil v ljubljanskem kinu Union, ki ga ni več, prvič predvajan znameniti slovenski mladinski film Kekec, ki ga je režiral Jože Gale. Producent je bil Dušan Povh, film pa narejen pri Triglav Film in distribuiran pri Vesna film, Viba film ter SFC.

To je prvi film iz Galetove filmske trilogije oziroma filmske franšize o Kekcu, sledila pa sta še dva njegova filma: Srečno, Kekec! (1963) in Kekčeve ukane (1968).

Na avdicijo za ta film se je prijavilo več kot tisoč otrok, katere je selekcioniral Ernest Adamič. V eni izmed stranskih vlog je zaigral tudi Lado Leskovar.

Zgodba se dogaja v času, ko po gorah straši priseljenec iz tujih krajev Bedanec. Pogumni in vedno navihani Kekec reši njegove žrtve in ga prisili, da za vedno zapusti naše kraje.

Posnet je bil po planinski pripovedki Kekec nad samotnim breznom, zadnji izmed treh Vandotovih pripovedk o Kekcu, ki je leta 1924 izšla pri mladinskem listu Zvonček.

Film si je v kinematografih premierno ogledalo 62,855 gledalcev, kar je manj kot drugi del, skupaj pa čez 800,000.

Film je bil predvajan tudi v tujini; Madžarska (1956), Zahodna Nemčija (1956), Kitajska (1957), Vzhodna Nemčija (1967), Argentina itd…

18. decembra 1951 je doživel svetovno premiero na festivalu v tujini, tri dni kasneje pa še doma v ljubljanskem kinu Union. Film si je mogoče še vedno ogledati, in sicer s pomočjo te povezave – proti nadomestilu./LN/Foto: arhiv – Triglav film/

Leave a Reply