Učinek ponovne kontrole na meji s Hrvaško preprečitev preko 4000 nelegalnih vstopov v Slovenijo

Zagreb/Ljubljana, 29. december 2023 – Potem ko je Slovenija zaradi svetovnih varnostnih razmer 18. oktobra 2023 dvignila oceno ogroženosti na srednjo stopnjo, in nato 21. oktobra začasno ponovno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah, in sicer s Hrvaško in Madžarsko, se učinek kontrole že pozna.

Učinek ponovne kontrole na naših mejah s Hrvaško in Madžarsko, predvsem s Hrvaško, je ta, da se je v tem času preprečil nelegalni vstop več kot 4000 osebam, ki niso imele osnovnih dokumentov za vstop v našo državo. Seveda, v tej številki nisi zajeti migranti, ki so našo južno mejo prestopili tam, kjer jih naša policija ni opazila, ali tam, kjer ni zagotovila ustreznega nadzora. Kot pravi podatek naše policije je v obdobju od 1. 1. 2023 do 30. 11. 2023, je bilo obravnavanih 55.230 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju 2022, 30.141 nedovoljenih vstopov).

Podatek, o 4000 nelegalnih prehodih meje, ki jih je zaznala naša policija ob ponovni kontroli, in sicer na mejah s Hrvaško, kjer se vstopa legalno, se razume z ustreznimi dokumenti, ni objavila ne naša tiskovna agencija pa tudi ne nacionalni radio ali televizija. No, ta ni bil pomemben tudi za ostale t. i. “velike” slovenske medije.

Zanimiv pa je bil za Hrvaško nacionalno televizijo HRT. Seveda HRT ob navedenem podatku ni navedla, da je hrvaška zunanja meja od začetka letošnjega leta del schengenske ureditve, a da se sodeč po nelegalnih migracijskih tokovih preko nje varovanje iste izvaja slabo. So pa ob podatku navedli le to, kakšen naj bi bil kontrolni uspeh, ki ga je dosegla slovenska policista, ki je samo na rednih mejah, ki so spet kontrolirane zasačila preko 4000 takšnih, ki ustrezne dokumente za vstop v Sloveniji in s tem v ostale članice EU niso imeli. Kot že navedeno pa je k temu treba dodati že omenjene podatke o nedovoljeni migracij na območje Republike Slovenije./LN/

Leave a Reply