Golob “ustoličil” novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; Vrh SLS po potrditvi Mateje Čalušić sporoča…

Ljubljana, 12. januar 2024 – Predsedniku vlade dr. Robertu Golobu je le uspelo, da je pravočasno uspel s pomočjo svojih in koalicijskih poslancev, SD in Levice, v Državnem zboru na izredni seji “ustoličiti” Matejo Čalušić kot novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zdaj, že tudi uradno novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić je v DZ-ju podprlo 45 od skupno prisotnih 74 poslank in poslancev, proti njenemu imenovanju je glasovalo 29 poslank in poslancev, se razume opozicije.

Zanimivo je, da je  Golob, ko je iz svoje ekipe s pomočjo poslanskega glasovalnega stroja, izločil Ireno Šinko, ki je bila po izobrazbi univerzitetna diplomirana kmetijska inženirka in je uspešno zaključila tudi študij na mariborski pravni fakulteti, zdaj dal priložnost Mateji Čalušić, ki ima zaključen visokošolski strokovni študijski program prve stopnje na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Zakaj to dodajmo, zato, ker človek dobi občutek, da Golob izbira kadre, ki jih lahko »vodi« in ne kadre, ki bi lahko strokovno, kot organizacijsko samostojno vodili zaupani jim resor in tako pripomogli, da bi bila njegova vlada bolj uspešna, kot je. A, on že ve, zakaj ravna tako, saj je predsednik vlade!?

Je pa res, da velja počakati, da nova Golobova ministrica izpolni osnovno obljubo (če ji bo to Golob dovolil – ?), kot je povedala po izvolitvi, da bo njena prioriteta in ključni korak dialog s predstavniki kmetijskih organizacij.

Upati je, da bo tako in bo vlada končno le nekaj storila nekaj tudi za kmete. Ker če ne, se ji lahko zgodi nemški scenarij. Je pa res, da se bo to zgodilo le v primeru, če bodo slovenski kmetje premagali strah pred Jankovićevo grožnjo, da »mu« bodo morali plačati 400 evrov, če s svojimi traktorji obiščejo “njegovo” Ljubljano.

Zakaj ta dodatek, takoj po imenovanju nove mlade Golobove ministrice? Le zato, da si kot prioriteto ta zada nalogo, da se s svojo ekipo (državnih sekretarjev, ki naj ji ne bi zamenjala) čimprej resno pogovori o težavah, ki tarejo kmete in predelovalce hrane. Pa tudi, da takoj naroči t. i. analitikom za spremljanje cen košarice s 15 osnovnimi živili pri trgovcu, da se ti nehajo norčevati iz državljanov. Saj res! Čeprav se je temu odpovedala že ob svoji prestavitvi, bi bilo vseeno prav, da vpraša pristojne svoje službe, ki sodijo pod njen resor, kaj se dogaja z odvzemom s 24 domnevno zanemarjenimi kravami.

In še to! Ministrica je že danes, prevzela posle od ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano začasno vodil od 13. oktobra 2023./J.T./

Vrh Slovenske ljudske stranke je danes, 12. januarja, takoj po potrditvi Mateje Čalušić za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, podal izjavo o njenih stališčih in spoštovanju pravic kmetov.

V svoji izjavi so javnosti sporočili – Predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Marko Balažic je svoj nagovor začel z mislijo, da smo v SLS ministrici prinesli pokazat slamo, da bo sploh vedela, kako izgleda. Nadaljeval je, da se na slovenske kmete gleda, kot da so del težav in ne rešitev: »To je žaljivo. Še bolj podcenjujoče pa je, ko na vrh resorja, ki je izjemno pomemben za samooskrbo in kvalitetno hrano, nastavijo zaradi reševanja Goloba osebo, ki podpira točno tako agendo. Agendo, da je treba kmete izriniti iz javnega življenja. Agendo, da jim je treba pobrati živino. In agendo, da sta njihovo znanje in skrb za zemljo popolnoma ničvredna.« Ob koncu je pozval kmete, naj se ponovno organizirajo in javno izrazijo svojo nezadovoljstvo.

Predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS Branko Tomažič je izpostavil, da se ministrica na predstavitvi pred odborom ni izjasnila, kako bo reševala slovenskega kmeta in ga ščitila: »Težava je tudi o tem, da je na to mesto prišla oseba, ki je bila tvorka zakona o zaščiti živali, ki podpira krajo živine, na drugi strani pa uničuje službo, ki jo bo sedaj vodila, inšpekcijsko službo. Slovenski potrošnik bo na koncu občutil, kam vodi politika proti slovenskemu kmetu.«


Evropski poslanec Franc Bogovič upa, da se bo uresničilo, kar je dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, da nas bo ministrica presenetila. Po tem, kar je slišal do sedaj, pa ni optimist: »Moti me, da ministrica pooseblja slab odnos, ki ga vlada kaže do kmetov v zadnjih dveh letih, kar kmete sili v to, da ocenjujejo, da je njihov položaj zelo slab. Zaradi takega odnosa pri kmetih v celotni Evropi, še posebej v Nemčiji, vre.«
 
Nosilec liste SLS za volitve v EP dr. Peter Gregorčič pa je dejal, da glede na to, da tudi boljši poznavalci politike gospe, ki je danes bila imenovana za ministrico, praktično ne poznajo, in to kljub dejstvu, da je bila dve leti v Državnem zboru, se bojim, da ministrica ne bo zmogla sama in suvereno sprejemati ukrepov. »Bojim se, da jo bo iz ozadja vodila civilna družba, ki ni šla na volitve in ki vedno bolj vodi našo državo. Menim, da je to zelo slabo za našega kmeta in našo prehransko neodvisnost.«/Sporočilo za javnost stranke SLS/

Leave a Reply