Albertina v letu 2024 v znamenju 13 razstav, odprtjem nove Albertine in slovesa direktorja Klausa Albrechta Schröderja

Dunaj, 19. januar 2024 – V 26. letu direktorovanja generalnega direktorja Albertine Klausa Albrechta Schröderja bo ta v letošnjem letu ponudila kar 13 razstav v obeh razstaviščih, in sicer v znameniti Albertini in Albertini Moderna ter odprtje »nove« Albertine Klosterneuburg.

Kot sporočajo iz Albertine, bo ta letos ponudila 13 izjemnih razstav, med katere pa je vključenih nekaj vrhuncev, ki jih ljubitelji umetnosti ne smejo zamuditi. In sicer bo šlo za predstavitev ustvarjalnih opusov Royja Lichtensteina, Roberta Longa in znamenitega Marca Chagalla.

Albertina pa bo v letošnjem letu dopolnila še z enim posebnim dopolnilom, in sicer z odprtjem prostorov »nove« ALBERTINE KLOSTERNEUBURG, torej še ene Albertine. Pri čemer velja, da bo v njej obiskovalcem prikazovana umetnost iz lastnih zbirk sodobne umetnosti.

Gre za oživitev nekdanjega Esslovega muzeja, ki se bo imenovala Albertina Klosterneuburg. Na 2800 kvadratnih metrih razstavnega prostora, ki bodo dostopni od marca do novembra, bodo tu likovne umetnosti željni deležni izjemnih kulturnih “menijev”.

Velja dodati še to, da gre letos v Albertini za t. poslovilno leto in poslovilne projekte dolgoletnega direktorja Albertine prof. dr. Klausa Albrechta Schröderja, ki je Albertino vodil v zadnjih 25 letih. In to z izjemnim občutkom, kako je treba kulturo razširjati med ljudi. Zato je upati, da bo Schröderjevo vizijo znal v prihodnje uresničevati tudi novi direktor Ralph Gleis, ki bo v začetku leta 2025 prevzel vodenje Albertine.

  • In še nekaj podatkov o prof. dr. Klausu Albrechtu Schröderju, ki si za svoje delo v Albertini zasluži globok poklon.

Prof. dr. Klaus Albrecht Schröder, rojen leta 1955 v Linzu, je študiral umetnostno zgodovino in zgodovino na Univerzi na Dunaju. Leta 1985 je postal ustanovni direktor dunajskega Kunstforuma.
Od leta 1996 do 1999 je bil član upravnega odbora Leopoldovega muzeja.

Od leta 1999 je bil direktor in od leta 2017 pa je postal generalni direktor Albertine, ki je bila pod njegovim vodstvom temeljito prenovljena, posodobljena in razširjena.
V njegovem času je Albertina svojim obiskovalcem ponudila več kot 130 razstav. Njegovi ambiciozno zastavljeni programi in pravi izbore razstavnih programov pa so v tem času v Albertino privabili več kot 12 milijonov obiskovalcev.

Zato je bilo pomembno ob predstavitvi letošnje ponudbe Albertine posebej izpostaviti tudi prof. dr. Klausa Albrechta Schröderja.  Torej zdaj veste, če obiščete Dunaj, so oglejte, kaj vas čaka v Albertini, Albertini Moderna in odslej še v Albertini Klosterneuburg./ Objavo pripravila:Alenka T.Seme in J. Temlin/ Pravno obvestilo: Fotografije so dovoljene samo za to objavo in se jih brez soglasja Albertine ne sme (po)objavljati/

Leave a Reply