Za ljubitelje knjige – Mladinska knjiga predstavila založniški program 2024

Ljubljana, 28. januar 2024 – Založba Mladinska knjiga je minuli četrtek, 25. januarja, v Knjigarni Konzorcij predstavila program založbe za leto 2024.

Kot je v uvodu povedala glavna urednica dr. Alenka Kepic Mohar bo letos pri Mladinski knjigi, ki je naša največja založba, izšlo več kot tristo novih naslovov. Ob tem je dodala, da Mladinska knjiga ostaja splošna založba, zato ohranja raznovrsten in raznolik program z mislijo na vse bralce. Torej tiste najmlajše, ki berejo Čebelico, ljubitelje Harryja Potterja, in bralce vrhunskega leposlovja, ali tiste, ki jih zanimajo aktualna družbena dogajanja, politika in zgodovina. Poudarek je tudi v letošnjem založniškem programu na kakovostnih vsebinah – in tudi na njihovi dostopnosti, zato še naprej razvijajo prvo edino aplikacijo za kakovostne vsebine Mladinska knjiga Plus, z Avtorskim portalom pa bodo širili tudi prostor dogajanja za avtorje. Velja dodati, da se bodo v letošnjem letu z ilustratorsko mapo, posebnim projektom, poklonili vrhuncem književne ilustracije v Sloveniji.

Prostor za dobre vsebine pa naj bi širili tudi tako, da bodo vrhunsko leposlovje za otroke, mladino in odrasle izdajali v različnih oblikah: v tiskani obliki, kot e-knjige in zvočnice ter k temu bodo dodajali tudi pogovore z avtorji in ustvarjalci, in sicer v svojih podkastih in videovsebinah, Navdihovalcih. V teh formatih se bodo z avtorji pogovarjali njihovi uredniki, pa tudi novinarji in druge znane osebe. Kot pravijo želijo s tem, kot največja slovenska založba ohraniti živost literarnega kulturnega prostora, ki ga soustvarjajo.

Tihana Kurtin Jeraj, vodja digitalnega uredništva knjižnih digitalnih vsebin, ki se podpisuje pod e-knjige, zvočnice, branke, Navdihovalce in podkaste na MK Plus, pa je povedala, da je med dosežki preteklega leta najponosnejša na novo vzpostavljene partnerske odnose z drugimi založbami, koprodukcije z RTV SLO in sodelovanje z Zvezo slepih in slabovidnih.

Andrej Ilc, vodja uredništva leposlovja, je predstavil izbrane naslove za otroke, mlade in odrasle iz letošnjega programa. »Leto smo kot vedno začeli s Svetlano Makarovič,« je dejal, »in izdali Malega kakaduja z ilustracijami Polone Lovšin.« Izpostavil je še Gospodično z monstero, nov mladinski roman Maše Ogrizek, ter izbor ljudskih pravljic z območja Balkana, pod katerega se bo podpisala pripovedovalka in pisateljica Špela Frlic, in knjigo za otroke kresnikovega nagrajenca Romana Rozine z ilustracijami Petra Škerla.

Posebno pozornost pri Mladinski knjigi v letošnjem programu bodo namenjali stripu, tako mladinskemu kot tistemu za odrasle – najteže pričakovana naslova sta Sapiens Yuvala Noaha Hararija in Slepi tekač, v katerem sta združila moči Tadej Golob in ilustrator Jurij Devetak.

Pri prevodnem leposlovju so opozorili na avtobiografski roman Svobodna Lee Ypi, rojene v Albaniji v času stalinističnega režima, novo kriminalko Richarda Osmana in dve novosti Joja Nesbøja: trinajsti primer inšpektorja Harryja Høla in zbirko kratkih zgodb. Urednica Nela Malečkar najnestrpneje pričakuje roman Tanje Mastnak o raziskovanju šamanizma v Sibiriji, novo zbirko zgodb Milana Kleča Sončni zahod, ki bo izšla ob avtorjevi 70-letnici, in Segam po nebesnih zvezdah, zgodbo slikarke Elde Piščanec … Voditelji Slovenije, esejistično delo Dimitrija Rupla, ter eseje Helene Koder, avtorice, ki bo svojo prvo knjigo izdala pri 86 letih.

Izbrane naslove, ki bodo izšli do konca leta, je nanizala še Urška Kaloper, vodja uredništva priročnikov. Izpostavila je nekaj tujih in nekaj domačih avtorjev, med njimi Tino BončinoKristijana Muska LešnikaSašo KrajncAljošo BagoloVido IgličarSaro Volčič in druge, ter predstavila priročnike z različnih področij, od osebne rasti prek pohodništva do kuharskih knjig.

Opise izdaj, ki jih Mladinska knjiga načrtovanih za 2024 pa si si lahko ogledate na tej aktivni poevzavi: https://www.mladinska-knjiga.si/o-skupini/mladinska-knjiga-zalozba/program-izdaj

Sodeč po predstavljenem velja dodati, da bo knjiga pri Mladinski knjigi bolj “živa”, kot smo bili doslej navajeni. Je pa res! Prava knjiga potrebuje le bralca, ki se zaveda njene neminljivosti./Objavo pripravila: Alenka T. Seme/

Leave a Reply