Red Bull po soglasju avstrijske agencije FCA postal večinski lastnik  Bora-Hansgrohe

Dunaj, 30. januar 2024 – Zdaj je dokončno! Avstrijski Zvezni organ za konkurenco FCA in zvezni organ za kartele nista zaprosila za preiskavo združitve pri kartelnem sodišču, kar pomeni, da je obveznost mirovanja (člen 17 (1) kartelnega zakona) preneha veljati 27. januarja 2024. To pa pomeni, da je Red Bull po soglasju avstrijske agencije FCA postal večinski (51 odstotni) lastnik kolesarske ekipe Bora-Hansgrohe, in to ekipe, ki se ji je uradno s 1. januarjem 2024 pridružil slovenski kolesarski as Primož Roglič.

V sporočilu za javnost, izdanem v ponedeljek, 29. januarja, je tudi Bora-Hansgrohe potrdila prevzem njihove matične družbe (RD pro cycling GmbH & Co KG in RD Beteiligungs GmbH) s strani avstrijskega podjetja za pijače Red Bull.

Uradno naj bi Red Bull GmbH, prevzel 51-odstotni kontrolni delež v ekipi, torej je s to odločitvijo postal večinski lastnik kot že zapisano, na osnovi pritrditve avstrijskih zveznih organov za konkurenco. Pri čemer je tako rok za kakršne koli ugovore zoper ta nakup tudi uradno potrjen s 26. januarjem.

S prevzemom ekipe Bora-Hansgroh, s strani Red Bull GmbH, kar so zdaj dokončno in uradno potrdili pristojni avstrijski organi oblasti je lahko šef ekipe Bora-Hansgrohe Ralph Denk prvič javno komentiral odločitev, potem, ko je moral biti do potrditve tega posla, ki je v javnost prišla že 3. januarja 2024, še zadržan.

Dobro poučeni viri pravijo, da Red Bull in Bora-Hansgrohe sodelujeta že nekaj časa, letos sta vodila skavtski program ‘ Red Bull Junior Brothers ‘. Blagovna znamka pijač in podjetje za trženje naj bi bilo tudi močno vpleteno v podpis pogodbe s Primožem Rogličem v ekipi to izven sezone, pri čemer so Rogliča opazili v Red Bull Athlete Performance Center tik pred Salzburgom, medtem ko so pogovori še potekali.

Torej, zdaj se ve, da je koncipiran nov Red Bull – BORA, kako se bo točno imenoval, še ni določeno, a se ve, da bodo spremembe korenite. In sicer tako, da bodo druge klesarske ekipe morale biti pripravljene na novo močno ekipo, ki bo hotela s pomočjo novega lastnika na vrh svetovnega kolesarstva.

Ve se, da bo »Red Bull ekipi omogočil, da naredi pomemben korak k temu, da se uvrsti med vodilne ekipe svetovne ekipe. Torej je bilo vse res, in ne ugibanje, da je BORA Rogliča kupovala že s soglasjem z zdaj tudi uradno novim večinskim lastnikom.

In kaj to pomeni za Rogliča? Nič posebnega! On mora le uresničiti svoje namere in v ekipi pokazati, da se skupaj s kolegi ne boji konkurentov.

Bo pa letos Dirka po Franciji zagotovo največji športni medijski dogodek na svetu, če vemo, da se bodo prvič na njem udaril svetovno znani kvartet lestvice UCI – 1. Tadej POGAČAR SLO/UAD 7.696 točk, 2. Jonas VINGEGAARD DAN/TJV 6.304 točk, 3. Primož ROGLIČ 5.603 točk in 4. Remco EVENEPOEL BEL/SOQ 5.552 točk/LN/

Leave a Reply