Najnižja urna postavka za začasno in občasno delo dijakov in študentov 7,21 evra

Slovenija, 4. februar 2024 – V Uradnem listu je bil včeraj, 3. februarja, objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov v višini 7,21 evra.

Osnova za zvišanje s 6,92 evra na 7,21, kar pomeni zvišanje za 4,4 odstotka je zakonsko določena bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov (na podlagi 130. c člena Zakona za uravnoteženje javnih financ), ki pa ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas, tako da se upošteva, da povprečna mesečna delovna obveznost za polni delovni čas znaša 174 ur.

Kot je znana je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na podlagi 6. člena Zakona o minimalni plači že pred tem določilo znesek minimalne plače, ki za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2024, znaša 1.253,90 evra.

Na tej podlagi je minister za delo določil novo minimalno bruto urno postavko za začasno in občasno delo dijakov in študentov, in sicer v višini 7,21 evra.

Nov znesek minimalne bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del bo začel veljati jutri, 4. februarja 2024, še sporoča v svoji javni objavi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti./LN/

Leave a Reply