Dobitnik nagrade modra ptica 2024 za najboljši mladinski roman je Andrej E. Skubic

Slovenija, 10. januar 2024 – Zmagovalec osmega natečaja za nagrado modra ptica 2024, ki jo podeljuje Mladinska knjiga, je Andrej E. Skubic z mladinskim romanom Lahko bi umrl na tem kavču z mano. Njegovo delo je med štirimi nominiranimi deli izbrala strokovna komisija v sestavi Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, Alenka Kristan in glavna urednica Alenka Kepic Mohar, so povedali minulo sredo o slavnostni podelitvi nagrade.

V nagrajenem romanu se ponovno srečamo s Tomažem, Lijo in Liamom, junaki serije Trio Golaznikus, ki so zrasli v nadobudne najstnike. Spremljamo jih v času tik pred zaključkom 9. razreda, ko jih preganja občutek, da nič več ne bo več tako, kot je bilo, da nikoli več ne bodo sedeli za istimi klopmi. Soočajo se z različnimi izzivi odraščanja, tako doma kot v šoli. Skubic jih varno vodi čez čeri prelomnih časov in ustvari iskreno in iskrivo delo, polno empatije in humorja, ki bo mlade bralce navdušilo z živim, sočnim jezikom. Roman bo izšel aprila 2024, uredila ga bo Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja Mladinske knjige.

O Andreju E. Skubicu: Andrej E. Skubic (1967) je pisatelj in prevajalec. Na Filozofski fakulteti je diplomiral iz slavistike in anglistike, nato pa študij jezika kronal še z doktorsko disertacijo iz sociolektov (leta 2005 jo je objavil v knjižni obliki z naslovom Obrazi jezika).

Najprej se je posvetil pisanju za odrasle. Bralstvo in kritike je prepričal že s prvim romanom Grenki med, zanj je leta 2000 prejel kresnika. Prav tako je bil s kresnikom nagrajen za Koliko si moja? (2012) in Samo pridi domov (2014).

Za svoje romane je bil še večkrat nagrajen, prevedeni so v več jezikov. Uspešno je posegel tudi na področje dramatike, leta 2018 pa se je posvetil še pisanju za otroke. Leta 2019 je prejel nagrado večernica za roman Babi nima več telefona.

V knjižni zbirki Trio Golaznikus je izšlo osem knjig. Za drugo knjigo je avtor prejel nagrado večernica, celotna serija je bila nominirana za Levstikovo nagrado, prejela je tudi znak kakovosti zlata hruška.

Je tudi odličen prevajalec pomembnih del sodobne škotske in irske književnosti (dela Jamesa Joycea, Irvina Welsha, Samuela Becketta, Gertrude Stein, Flanna O’ Briana …). Leta 2007 je prejel Sovretovo nagrado za prevod Čitanke Gertrude Stein in prevod romana Kako pozno, pozno je bilo.

Na osmi natečaj za nagrado modra ptica, ki se je zaključil 1. julija 2023, je prispelo 42 romanov  31 avtoric in 11 avtorjev. Poleg Lahko bi umrl na tem kavču z mano Andreja E. Skubica so bila nominirana še Na križišču svetov Irene AndrojneBes te lopi Simone Semenič in Prepoparki Nine Valič. Vsa dela bodo izšla v knjižni obliki.

Nominirance in zmagovalca je izbirala strokovna komisija v sestavi Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, Alenka Kristan in glavna urednica Alenka Kepic Mohar. Nagrajenec prejme nagrado v vrednosti 10.000 EUR bruto.

Dosedanji zmagovalci natečaja: Tina Vrščaj: Na klancu, Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ, Mojca Širok: Pogodba, Miha Mazzini: Zvezde vabijo, Roman Rozina: Županski kandidat Gams, Vinko Möderndorfer: Kot v filmu in Stanka Hrastelj: Igranje

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst, od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno./Objavo pripravila: Alenka T. Seme/Foro: press MK/

Leave a Reply