Prvi razmislek ob prihajajočih volitvah v Evropski parlament

Slovenija/EU, 23. februar 2024 – Do evropskih volitev 9. junija nas loči samo še nekaj več kot 100 dni, zato je čas, da okrepimo prizadevanja in spodbudimo vse prijatelje, svojce in znance, naj na njih uporabijo svoj glas in povejo, kakšne Evrope si želijo.

Zakaj je vredno iti na evropske volitve in izvoliti naše predstavnike v Evropski parlament? Zato, ker le tako lahko vsaj nekoliko vplivamo, da izberemo takšnih 720 članov Evropskega parlamenta – mi v Sloveniji 9 poslank ali poslancev -,ki ne v Bruslju in Strasbourgu (kar je tudi neumnost, da v obeh mestih deluje evropski parlament in se tako razmetava denar) ta ne bodo sami sebi namen. 

Volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament skladno z zakonodajo razpiše predsednik republike – pri nas predsednica. Letos bodo volitve v EU potekale med 6. in 9. junijem, tako je že zdaj jasno, da bodo v Sloveniji na zadnji dan v tem obdobju, in sicer v nedeljo, 9. junija. 

Evropske volitve se razpišejo najprej 135 dni in najpozneje 75 dni pred dnevom glasovanja. Od dneva razpisa glasovanja do dneva glasovanja mora preteči najmanj 60 dni. Po zakonskih določbah z dnem, ki je v aktu o razpisu volitev določen kot dan razpisa volitev, začnejo teči roki za volilna opravila, denimo za vložitev kandidatnih list in žreb seznama list na glasovalnih lističih, pripravo volilnih imenikov, glasovanja na predčasnem glasovanju, ugotavljanje izida in podobno.

Tako bo junija, praviloma 9. junija, odšlo na volišča več kot 400 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU-ja, ki bodo, kot omenjeno izbirali 720 članov Evropskega parlamenta.

–          Na evropskih volitvah leta 2024 bo po državah EU izvoljenih toliko evropskih poslancev: Nemčija: 96, Francija: 81, Italija: 76, Španija: 61, Poljska: 53, Romunija: 33, Nizozemska: 31, Belgija: 22, Češka: 21, Grčija: 21, Madžarska: 21, Portugalska: 21, Švedska: 21, Avstrija: 20, Bolgarija: 17, Danska: 15, Finska: 15, Slovaška: 15, Irska: 14, Hrvaška: 12, Litva: 11, Slovenija: 9, Latvija: 9, Estonija: 7, Ciper: 6, Luksemburg: 6 in Malta: 6

Opomba – Število poslancev Evropskega parlamenta iz vsake države je določeno pred vsakimi volitvami na podlagi načela padajoče sorazmernosti: osnova je število prebivalcev države, hkrati pa več kot ima država prebivalcev, več ljudi predstavlja en poslanec. Država ima lahko najmanj šest in največ 96 poslancev.

Kot rečeno ima Slovenije na voljo 9 poslanskih mest. V Sloveniji se evropski poslanci volijo po proporcionalnem načelu. Volivci glasujejo o listah kandidatov, pri čemer je celotno območje Slovenije ena volilna enota. Glasujejo lahko za eno listo kandidatov, označijo pa lahko enega kandidata, ki mu dajejo prednost pred drugimi na listi (preferenčni glas).

Med parlamentarnimi strankami je doslej listo kandidatov pretekli konec tedna potrdila stranka SDS, nosilka liste bo dosedanja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc. Znano je tudi, da bodo na listi NSi-ja vidni člani stranke, vključno s prvakom Matejem Toninom, nosilec liste evropske parlamentarne stranke SLS-a bo Peter Gregorčič, nosilec liste zunajparlamentarne stranke Vesna pa Vladimir Prebilič, ki se je, vsaj tako pravijo naši viri, pogovarjal tudi s stranko DeSUS, kar je preprečila stranka Vesna, ki ni hotel imeti z upokojensko stranko nič. Logično, ker Vesna v Evropskem parlamentu sodi v stranko Zelenih, medtem ko je DESUS v Evropskem parametru del politične skupine v ALDE – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo.

Pa še to! Druge stranke so še v postopku evidentiranja ali potrjevanja kandidatnih list.

 In zdaj še skok v zgodovino prejšnjih volitev in kdo je Slovenjo zastopal v Evropskem parlamentu:

Slovenski evropski poslanci med 2004 in 2009 – Na prvi volitvah v Evropski parlament, ki so se odvijale 13. junija 2004 so volivci izbirali 7 evroposlancev. Volitev se je udeležilo 461.879 (28,35 %) volilnih upravičencev. Največ, 23,57 % glasov, je osvojila stranka Nova Slovenija, sledila je skupna lista LDS in DeSUS z 21,91 % glasov, na tretjem mestu (17,65 % glasov) pa je bila stranka SDS.

  • Prvi slovenski evropski poslanci oz. poslanke so bili/le: Dr. Mihael Brejc (EPP-ED/SDS), Mojca Drčar Murko (ALDE/ADLE/LDS), Dr. Romana Jordan Cizelj (EPP-ED/SDS), Aurelio Juri (PSE/SD), Jelko Kacin (ALDE/ADLE/LDS), Ljudmila Novak (EPP-ED/NSi) in Alojz Peterle (EPP-ED/NSi).

Slovenski evropski poslanci v času med 2009 in 2014 – Evropske poslance se je v Sloveniji na drugih evropskih volitvah volilo 7. junija 2009. Skupaj je glasovalo 481.559 volivcev (28,33 %) od vseh volivcev, ki so imeli pravico voliti. Na naknadnih volitvah je od 3.202 volivcev, ki so imeli pravico glasovati, glasovalo 577 volivcev ali 18,01 % od števila volivcev, ki so imeli pravico glasovati na naknadnih volitvah. Na volitvah je skupaj glasovalo 482.136 volivcev.

  • Na drugih volitvah je Slovenija volila 8 poslancev oz. poslank, izvoljeno pa so bili izvoljeni: Romana Jordan (ELS/SDS), Zofija Mazej Kukovič (ELS/SDS), Milan Zver (ELS/SDS), Tanja Fajon (S&D/SD), Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD), Alojz Peterle (ELS/NSi), Ivo Vajgel (ALDE/Zares) in Jelko Kacin (ALDE/LDS).

Slovenski evropski poslanci v času med 2014 in 2019 – Volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament leta 2014, ki so potekale 25. maja 2014, so volivci mandate podelili naslednjim strankam: SDS tri, skupna lista NSi in SLS dva, SD, DeSus in Lista Verjamem po en mandat. Na volitvah je glasovalo 419.975 (24,55 %) volilnih upravičencev.

  • Slovenija na teh volitvah (mandat 2014/2019) imela naslednje poslance, in sicer: dr. Milana Zvera (ELS/SDS), Romano Tomc (ELS/SDS), Patricijo Šulin (ELS/SDS), Tanjo Fajon (S&d/SD), Alojza Peterleta (ELS/NSi), Iva Vajgla (ALDE/DeSUS), Igorja Šoltesa (Zeleni/Verjamem) in Franca Bogovoča (ELS/SLS)

Trenutni slovenski evropski poslanci v času med 2019 in 2024 – Volitve v Sloveniji so bile, 26. maja 2019 je zmagala lista Slovenska demokratska stranka in Slovenska ljudska stranka (SDS in SLS) (26,44 %) pred Socialnimi demokrati (SD) (18,65 %) in Listo Marjana Šarca (LMŠ) (15,58 %). Volilna udeležba v Sloveniji je bila 28,32 %.

  • Slovenijo v Evropskem parlamentu predstavljajo: Milan Zver (SDS/EPP), Romana Tomc (SDS/EPP), Franc Bogovič (SLS/EPP), Tanja Fajon* (SD/S&D) – Matjaž Nemec* od leta 2022, Milan Brglez (SD/S&D), Klemen Grošelj (LMŠ/ALDE), Irena Joveva (LMŠ/ALDE) ter Ljudmila Novak (NSi/EPP).

Morda še podatek, da se v Evropskem parlamentu parlamentarci združujejo na ravni političnih skupin, in sicer je v Evropskem parlamentu trenutno 7 političnih skupin – več na tej aktivni povezavi.

No, ta objava je namenjena prvemu razmisleku ob prehajajočih volitvah v Evropski parlament, ki se bodo, kot rečeno v Slovenji odvijale 9. junija 2024, no pa tudi v ostalih članic EU se bo to zgodilo med 6. in 9. junijem. /J.T./

Leave a Reply