Golob za ministrico za pravosodje predloga Andrejo Katič

Ljubljana, 26. februar 2024 – Kot kaže, se je predsednik vlade Golob le »prestrašil«, da bi SD nehal plesati po njegovih ne prav usklajenih taktih, saj za ministrico za pravosodje predlaga Andrejo Katič, ki pa je, kot je znano, ni hotel imeti za ministrico, iz vrst SD v uvodnem naboru ministric in ministrov njegove vlade, ko je še trdil, da je izbral izjemno strokovno in usposobljeno ministrsko ekipo. Takrat se je Golob odločil za Dominiko Švarc Pipan, ki pa, vsaj tako pravijo naši viri, ni bila prvi izbor SD. A je bil takrat Golob dovolj močan, da je Tanjo Fajon in ekipo SD stisnil v kot, da so se morali strinjati z imenovanjem Dominike Švarc Pipan.

In zdaj je javno objavljen podatek, da se je premier Golob za Katičevo odločil, in sicer zato, ker naj bi ta zdaj imela ustrezne izkušnje. Golob naj bi nato s Katičevo opravil še pogovor, takoj zatem pa naj bi predlog za imenovanje Katičeve iz Golobovega kabineta bil posredovan v državni zbor.

  • RTV na svoji strani sporoča, da sta po prvem delu sestanka vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD-ja, in minister za gospodarstvo iz vrst SD-ja Matjaž Han. Frangež se je nato vrnil v družbi Andreje Katič, ki je v preteklosti ministrstvo za pravosodje vodila od leta 2018 do 2020. Po pogovoru s premierjem Golobom je kandidaturo tudi sprejela.

Glede na to Golobovo odločitev bi lahko rekli, da se je v javnosti ponižana vladna partnerka SD nekoliko pobrala, če ji je uspelo Goloba prepričati, da je ta odločil to, kar je od njega zahtevala. No, morda pa so predstavniki SD (na sestanku ni bilo predsednice SD-ja Tanje Fajon, ki je bila v nedeljo hospitalizirana v UKC-ju in naj bi bila še vedno tam na opazovanju) Golobu le »dopovedali«, da tudi on nosi del krivde za zavožen nakup razpadajočega objekta na Litijski 51, katerega nakup je parafirala Dominika Švarc Pipan, ki jo je Golob pred njimi kar nekaj časa ščitil.

Morda pa sta predstavnika SD danes Golobu dala vedeti (nista, a bi lahko), da je tudi po njegovi zaslugi na 167. dopisni seji (27. decembra 2023) bila sprejeta proračunska prerazporeditev sredstev v višini 6,5 milijona evrov, namenjenih za zagotavljanje ustreznih prostorov za delo pravosodnih organov v Ljubljani (beri razpadajočih prostorov na Litijski cesti 51). In tudi, da je tudi Golob bil zato, kar je vlada sprejela na 168. dopisni seji (28. decembra 2023), in sicer, da je odobrila nakup poslovnih prostorov za potrebe pravosodnih organov na Litijski cesti 51.

Kot vse kaže, je po današnji odločitvi, da naj bi bila Andreja Katič ministrica, to pomembno tako za Goloba kot tudi za SD, in sicer zato, da bo javnosti lahko sporočeno, da so nesoglasja med SD in Golobom – Gibanje Svobodo presežena. A so res, pa bo pokazal čas./J.T./Foto: arhiv LN/ 

Leave a Reply