Trumpa ni mogoče odstraniti iz glasovanja v Koloradu

ZDA, 5. marec 2024 – Vrhovno sodišče ZDA je včeraj, 4. marca, razsodilo, da nekdanjega predsednika Donalda Trumpa ni mogoče odstraniti iz glasovanja v Koloradu ali kateri koli drugi zvezni državi – obsežna in zgodovinska sodba, ki je razveljavila tožbo, v kateri se je trdilo, da ga je treba izločiti iz volitev na ravni zvezne države – Koloradu, in sicer zaradi očitanega mu poziva ob napadu njegovih privržencev na Kapitol, ki se je zgodil 6. januarja 2021

Z zavrnitvijo so sodniki soglasno, z devetimi glasovi za (vključno s tremi liberalnimi sodniki) in nobenim proti, razsodili, da Trump ostaja na glasovnici. In to ne samo na glasovnicah države Kolorado, katere odločitev je Vrhovno sodišče obravnavalo ampak tudi v vseh ostalih zveznih državah (enako odločitev sta sprejeli, a ga nista še posredovali Vrhovnemu sodišču tudi Maine in Illinois), ki bi takšne izločitvene sklepe sprejeli.  

Kot so zapisali sodniki, primer načenja vprašanje, ali lahko posamezne zvezne države “diskvalificirajo posamezne osebe, ki se skušajo potegovati za politični položaj”. In to, da po ustavi zvezne države nimajo nobene moči uveljavljati 14. amandmaja, ko gre za zvezne urade, torej tudi povezano s predsedniškimi volitvami.

Da se ve, kot pravijo naši viri, to ni neposredna Trumpova zmaga, ampak je le odločitev, da tudi na prihodnjih volitvah predsednika ZDA ne bi katera od zveznih držav imela možnosti zamajati sistem ameriških predsedniških volitev.

Po tej odločitvi je zdaj dokončno, da lahko Trump kandidira na strankarskih volitvah, tudi v Koloradu, in si praktično že danes lahko zagotovi nominacijo za republikanskega kandidata. Namreč, danes, 5. marca, potekajo volitve  v 15 zveznih državah, ki ga v ZDA imenujejo supertorek./LN/

Leave a Reply