SLS pozdravlja enotnost politike ob vložitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma o JEK2

Slovenija, 13. marec 2024 – Slovenska ljudska stranka (SLS) je sporočila, da  pozdravlja odločitev poslanskih skupin Svobode, SDS-a, SD-ja in NSi-ja, ki so se skupaj zavzele, da se izvede posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške jedrske elektrarne (JEK 2).

Kot so zapisali v sporočilu za javnost verjamemo, da so k enotni odločitvi politike ključno pripomogli tudi v Slovenski ljudski stranki, in sicer s peticijo elektrikazavse.si, s katero so opozorili, da se mora volja državljanov o naklonjenosti jedrski energiji preveriti čim prej na posvetovalnem referendumu.

Kljub enotnosti politike pa v stranki SLS še vedno vztrajamo na stališču, da je bolj smotrno izvesti posvetovalni referendum hkrati z volitvami v Evropski parlament in ne šele v drugi polovici letošnjega novembra. Temu pritrjuje tudi več tisoč podpisnikov peticije in mnenja nekaterih vidnih gospodarstvenikov.

Poslanske skupine Svobode, SDS-a, SD-ja in NSi-ja so v postopek DZ-ja vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške jedrske elektrarne (JEK 2). Referendum bi bil v drugi polovici letošnjega novembra.

Ob tem velja dodati, da podpisov pod novi predlog niso prispevali poslanci Levice. Kot so sporočili iz stranke, se za to niso odločili, ker predlog resolucije, na katero se sklicuje referendumsko vprašanje, sploh še ni v parlamentarnem postopku, ker trenutno ni znano niti to, kakšna bo nazivna moč JEK-a 2, kakšna bo cena izgradnje in kakšna bo cena električne energije iz tega obrata./LN/ Foto – obstoječa JEK-1/

Leave a Reply