Komisija objavila smernice na podlagi akta o digitalnih storitvah za zmanjšanje sistemskih tveganj na spletu za volitve

Bruselj, 28. marec 2024 – Evropska komisija je objavila smernice o priporočenih ukrepih za zelo velike spletne platforme in iskalnike za zmanjšanje sistemskih tveganj na spletu, ki bi lahko vplivala na integriteto volitev, upoštevajoč tudi bližajoče se volitve v Evropski parlament, ki se bodo v članicah EU odvajale letos od 6. do 9. junija.

Komisija je smernice opredelila tako: »V skladu z aktom o digitalnih storitvah morajo določene storitve z več kot 45 milijoni aktivnih uporabnikov v EU zmanjšati tveganja, povezana z volilnimi procesi, hkrati pa varovati temeljne pravice, vključno s pravico do svobode izražanja.

Smernice vključujejo posebne ukrepe pred bližajočimi evropskimi volitvami. Zelo velike spletne platforme in iskalniki bi morali zaradi svoje edinstvene čezmejne in evropske razsežnosti zagotoviti, da so na voljo zadostna sredstva in ukrepi za zmanjšanje tveganja ter da so porazdeljeni sorazmerno z ocenami tveganja. Smernice spodbujajo tudi tesno sodelovanje s projektno skupino evropske opazovalnice digitalnih medijev (EDMO) za evropske volitve leta 2024.

Smernice upoštevajo prispevke, prejete iz javnega posvetovanja, ki ga je Komisija začela 8. februarja 2024. Komisija je pri smernicah sodelovala tudi s koordinatorji digitalnih storitev v okviru Evropskega odbora za digitalne storitve. Smernice tudi spodbujajo nadzor tretjih strani in raziskave v zvezi z blažilnimi ukrepi, da se zagotovi učinkovitost sprejetih ukrepov in spoštovanje temeljnih pravic.

Zaščita integritete volitev je ena od glavnih prednostnih nalog za izvrševanje akta o digitalnih storitvah. Glede na veliko število volitev, ki so v EU potekale leta 2024, vključno s prihodnjimi evropskimi volitvami, se v okviru akta o digitalnih storitvah skrbno spremljajo ukrepi spletnih ponudnikov, vključno z zelo velikimi spletnimi platformami in iskalniki, da bi preprečili negativne učinke na demokratične procese, državljanske razprave in volilne procese.

Komisija je februarja 2024 začela javno posvetovanje o osnutku smernic za volitve, pri čemer je prejela 89 odgovorov več zainteresiranih strani, vključno z organizacijami civilne družbe, poslovnimi združenji, podjetji in državljani. Te smernice med drugim temeljijo tudi na tekočem delu v okviru kodeksa ravnanja glede dezinformacijuredbe o preglednosti političnega oglaševanja in priporočila Komisije o vključujočih in odpornih volilnih postopkih.

Mi dodajamo – Ali se bodo smernice Evropske komisije na volitvah v Evropski parlament, ki bodo od 6. do 9. junija 2024, upoštevale bo pokazal čas. Ve pa se bodo prebivalci držav članic Evropske unije na letošnjih evropskih  izbirali 720 predstavnikov, ki bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali naše interese na evropski ravni.

In ve se tudi, da je slovenska predsednica republike Nataša Pirc Musar 23. februarja 2024 podpisala odlok o razpisu volitev slovenskih poslancev v Evropski parlament ter s tem uradno potrdila 9. junij kot dan volitev v Sloveniji. Volilna opravila pa so začela teči z 11. marcem./LN/ Vir za objavo EK/  

Leave a Reply