Slovenija ima 30 novih sommelierjev, skupaj že 1153

Ljubljana, 25. april 2024 – Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so minuli petek v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani podelili diplome 30  novim sommelierjem, ki so uspešno zaključili izobraževanje na prvi stopnji. Od leta 1993 je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1153 sommelierjev, na drugi stopnji je bilo uspešnih 189 kandidatov, z diplomo najzahtevnejše tretje stopnje pa se lahko pohvali 90 sommelierjev.

Z obsežnim ciklom  predavanj na prvi stopnji izobraževanja so pričeli v začetku lanskega septembra in jih do sredine oktobra tudi zaključili. Program tečaja obsega 80 ur v 19 lekcijah. Obravnavana tematika je skladna s programom svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih, ki so jih zaključili sredi letošnjega marca, je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

V nagovoru pred slovesno podelitvijo diplom v ljubljanski restavraciji KULT316 je podpredsednik društva Ivan Peršolja čestital novim sommelierjem za izkazano znanje in predanost poslanstvu sommelierjev tudi v imenu predsednika Valentina Bufolina in podpredsednika Davorina Škarabota. V tej pretežno mladi skupini je bilo 20 slušateljev in 10 slušateljic, ki so ob drugih življenjskih obveznostih skrbno sledili procesu izobraževanja in se s pridobljenimi znanji izkazali na zaključnih izpitih. Zavedati se je potrebno, da vsaka nova generacija sommelierjev doprinese k višjemu nivoju gostinskih storitev, turistične ponudbe v Sloveniji ter kulturi uživanja vin nasploh. Na ta način tudi potrjujemo našo vidno vlogo v svetovnem sommelierskem združenju ASI. Peršolja se je v nadaljevanju večera zahvalil direktorju in sodelavcem Centra kulinarike in turizma KULT316 za gostoljubnost in pomoč pri izvedbi tečaja ter vsem vinarjem, ki so prispevali vina za tečaj. Didaktično večerjo v restavraciji KULT316 so obogatila vina iz vseh slovenskih vinorodnih dežel in pivo gostitelja. Prijetno druženje ob slovesni podelitvi diplom bo ostalo vsem še dolgo v lepem spominu.

Diplome so tokrat prejeli:  Maja Aljančič, Maksi Bogovič, Matic Brgant, Maša Cimermančič, Tine Grebenc, Aleš Hostnik, Bojan Jelačin, Kristjan Kavčič, Marcel Komar, Gašper Kosmač, Petra Košir, Domen Krištof, Anže Kukenberger, Tajda Lebar, Urban Lebar, Tadej Leben, Gregor Medved, Matevž Moravec, Tijana Nikolić, Klemen Ramoveš, Katarina Raztresen, Uroš Raztresen, Urška Slapšak, Jure Starič, Miroslav Šarenac, Vita Šimenko, Matija Tratnik, Janez Trček, Polona Vesel, Urša Volk.

Društvo trenutno izvaja v Centru kulinarike in turizma KULT316 (Šentvid) tečaj za sommelierje prve stopnje, odprte pa so prijave za tečaj za sommelierje druge stopnje. V društvu pa že napovedujejo tudi tečaj tretje stopnje, ki naj bi se pričel pozno jeseni ali takoj v začetku prihodnjega leta. Predstavniki društva Sommelier Slovenije ob rednih tečajih napovedujejo tudi več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah po Sloveniji in različna predavanja z degustacijami. Predvidenih je več srečanj s strokovnjaki iz tujine. Poseben dogodek in slovesnost pripravljajo konec meseca junija, ko bo društvo praznovalo 30-letnico članstva v Svetovnem sommelierskem združenju ASI./Objavo pripravila:Alenka T.Seme/Vir za objavo Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije/

Leave a Reply