V Albertina odprli razstavo Eva Berešin – »Debel zrak«                

Dunaj, 1. maj 2024 – V znameniti dunajski Albertini bodo ljubiteljem posebnega kulturnega menija od danes, 1. maja, pa vse tja do 15. septembra 2024 na voljo lepota in groza. Gre za ustvarjalni meni madžarske umetnice Eve Beresin, od leta 1976 živi in ustvarja na Dunaju, ki s svojimi deli govori o srečanju med lepoto in grozo, ob tem umetnica s slikarsko-grafičnih svetovih ustvarja hibridne figure, groteskne figure in nenavadna domišljijska bitja, ki pa prekipevajo od veselih barv.

Ustvarjalni opus Eve Beresin je tesno prepleten z umetničino družinsko zgodovino. Namreč, šele po materini smrti leta 2007, ko je umetnica odkrila materine dnevnike, ki jih je ta pisala leta 1945, v katerih je opisala temno poglavje tega srhljivega obdobja, ga začne umetnica ponazarjati skozi svoja dela, in sicer s humorno relativizacijo ogrožajočega okolja – jedra judovske strategije preživetja že tisočletja. In vse to se odraža tudi v vseh umetničinih delih na različne načine. 

Dela Eve Beresin zmorejo prenesti ambivalentnost, motivi hkrati odsevajo nekaj humornega, smešnega, ob natančnejšem pogledu pa odstirajo melanholični absurd, brezno, ki ga je mogoče slutiti, večplastno predstavo tistega, kar umetnika označuje. Lahkotnost, humor in optimizem najdemo ob travmi, nasilju in dezorientiranosti v neskončnem prostranstvu lastnih zgodb, izkušenj in odtisov.

Torej, če boste do 15. septembra 2024 obiskali Dunaj, priporočamo ogled ustvarjalnega opusa Eve Beresin, ki se tokrat predstavlja v znameniti Albertini. Ogled umetničinega opusa je bil del kulturnega menija številnih galerij in muzejev po svetu. Logično, saj gre za umetnico, katere dela so bogata z detajli in vsebujejo subtilne kulturne reference z močno simbolno močjo ter pričajo o visoki premišljenosti./Objavo pripravil: J. Temlin/ Pravno obvestilo: Fotografije so dovoljene samo za to objavo in se jih brez soglasja Albertine Moderna ne sme (po)objavljati/

Leave a Reply