Slovenije dobila še 30 someljejev 2. stopnje

Slovenija, 22. maj 2024 – Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki edino polnopravno predstavlja Slovenijo v Mednarodnem someljejskem združenju (ASI), sporočajo, da so minuli petek, 17. maja, na posebni slavnostni večerji v Gostilni pri Anzelnu v Bukovici pri Vodicah podelili diplome 2. stopnje 30 someljejem, ki so letos uspešno zaključili nadaljevalni tečaj.

Velja dodati, da je od leta 1993 do danes osnovni tečaj za someljeje uspešno zaključilo kar 1.153 someljejev. Skupno, s pravkar zaključenim tečajem, pa je na drugi stopnji bilo doslej uspešnih 219 kandidatov, s tretjo stopnjo pa se v Sloveniji lahko pohvali 90 someljejev.

Ob tem so še sporočili, da v Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije že napovedujejo nove tečaje in se veselijo dogodkov v okviru 30-letnice članstva društva v Svetovnem someljejskem združenju ASI. 

  • In zdaj še seznam dobitnic in dobitnikov diplom 2. stopnje. Te so prejeli: Alenka Radej, Aleš Zajc, Alma Rekić, Ana Skočaj, Andrej Starič, Blaž Pečarič, Blažka Januš Gedrih, Bojan Papič, Boštjan Divjak, Branka Ahčin, Flurend Morina, Grega Žitnik, Ines Marie Flis Bordon, Katarina Špenko, Kristjan Asanović, Liljana Vodušek, Luka Šalamon, Marko Stanković, Martin Kobal, Matej Senekovič, Mateja Markič, Matevž Erjavec, Miralem Junuzović, Nejc Šter, Petra Robek, Primož Škofic, Tomaž Žepič, Tomaž Žerovnik, Vanesa Centrih, Žan Abutović.

V nagovoru je Ivan Peršolja, podpredsednik Društva Sommelier Slovenije, poudaril, da so pogoji poslovanja v gostinstvu vedno težji, zato velja vsem udeležencem tečaja in lastnikom gostinskih lokalov posebna pohvala in čestitka, da so ob kadrovskih izzivih svojim zaposlenim omogočili dodatno izobraževanje. Podpredsednik Davorin Škarabot je predstavil, kaj pomeni ta diploma v mednarodnem delovanju, predavatelj Sergij Cesar pa je poudaril lepoto slovenskega jezika, ki jo moramo ohranjati tudi v našem strokovnem izrazoslovju. Vodstvo društva se je za strokovno podajanje znanj zahvalilo vsem predavateljem, vinarjem, ki so prispevali vina za degustacije ter ekipi Gostilne pri Anzelnu za gostoljubje in pomoč pri izvedbi tečaja.

Za zaključek te objave, ker praviloma spremljamo dogodke in učinkovitost Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, da si tako tisti, ki izobražujejo, kot tisti, ki so izobraževanje uspešno zaključili, zaslužijo javno objavo. Storjeno!

In še zaključek objave za razmislek!  Ker imamo tako odlične poznavalce vin, jim namenjamo še svoje sporočilo v razmislek. Ker smo v tem času, ko je potekala podelitev diplom novim 30 someljejev bili na Dunaju, se podelitve nismo osebno udeležili. Zato bomo kar javno zapisali, kar bi njim in predvsem vodstvu Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije osebno sporočili, če bi se prireditve udeležili.

In sicer, da smo na Dunaju vstopili v prestižno trgovino Julius Meinl (njihovo kavo pije prenekateri Slovenec), kjer razen kave, predvsem tržijo gurmansko hrano in vina iz vsega sveta. A zanimivo, v trgovini Julius Meinl s tisoč steklenicami vina iz vsega sveta niti ena iz Slovenije. Ko smo njihovega vinskega svetovalca – imajo ga, ker pač tržijo izjemna vina iz vsega sveta – vprašali, ali smo morda spregledali, slovenska vina na njihovih policah, nam je odgovoril: “Wir haben sie nicht!” (Nimamo jih!). /Objavo pripravila: Alenka T. Seme/

Leave a Reply