Vredno je vedeti – Slovenija je najboljša država za obisk ljubiteljev narave

London, 23. maj 2024 – Podjetje Cotswold Outdoor se je poglobilo v to, katere države so vodilne v ponudbi najboljših alternativnih življenjskih točk v naravi, od tega, kje je imajo največ gozdnatih površin na kvadratni kilometer, do največ pohodniških poti in še veliko več.

In sicer države za ekološko ozaveščene avanturiste in pustolovce na prostem s svojimi obsežnimi potmi, zaščitenimi naravnimi kraji in zavezanostjo trajnosti, zagotavljajo življenje s festivali na prostem, kar se ujema z okoljskim etosom.

In ugotovitev nove študije Cotswold Outdoor  je ta, da so naj države po raziskavi privlačnosti alternativnega življenja na prvem mestu Slovenija, Norveška in Švica, kar je obrazloženo, za posamezno državo tako:

Prvo mesto – Slovenija, ugnezdena v osrčju Evrope, kraljuje kot ultimativna alternativna destinacija za bivanje. S svojimi 44,25 % podeželskega prebivalstva dosega popolno ravnovesje med mestnim udobjem in spokojno pokrajino. Slovenija z več kot 172.384 pohodniškimi potmi izstopa kot raj za ljubitelje narave. Njegova predanost varovanju okolja je očitna s šestimi naravnimi znamenitostmi, ki jih je Unesco priznal, od Škocjanskih jam do njihove regije Bukovega gozda, ki ustvarjajo tapiserijo nedotaknjene lepote.

Drugo mesto – Norveška, navdušuje s svojim pristopom k bivanju na prostem in trajnostjo. Norveška se ponaša z 29.572 pohodniškimi potmi, zaradi česar je idealna destinacija za ljubitelje narave. Predanost države ohranjanju je razvidna iz njenih osmih območij pod Unescovo zaščito in 121.878 kvadratnih kilometrov velike gozdne površine. Kljub nižjemu deležu podeželskega prebivalstva, ki znaša 16 %, Norveška ponuja bogato kulinarično sceno s 781 vegetarijanskimi in veganskimi restavracijami ter praznuje preživljanje prostega časa na prostem s 15 festivali na prostem.

Tretje mesto – Švica zaseda tretje mesto kot najboljše alternativno življenjsko mesto, kar dokazuje s globoko povezanostjo z naravo s svojim 25,91-odstotnim deležem podeželskega prebivalstva. Švica je raj za pohodniške navdušence, saj ponuja 449.403 poti, ki se vijejo skozi njeno osupljivo pokrajino. Država je vodilna pri ohranjanju okolja s 13 območji pod Unescovo zaščito in gozdnatim območjem, ki pokriva 12.725,5 kvadratnih kilometrov. Švicarsko zavezanost trajnostnemu življenjskemu slogu dodatno poudarja 3081 veganskih in vegetarijanskih restavracij. Poleg tega Švica gosti 13 festivalov na prostem, ki predstavljajo svojo živahno kulturo in ljubezen do narave.

Metodologija – ta naj bi vključevala temeljit pregled podatkov o državi, življenjskem slogu in naravi, da bi lahko izpostavili najboljše evropske destinacije za tiste, ki jih privlači alternativno življenje. Poglobili so se v različne meritve, vključno s podrobnostmi o prebivalstvu, raznolikostjo veganskih/vegetarijanskih restavracij, dinamično pokrajino glasbenih festivalov, razpoložljivostjo pohodniških poti, obsegom pokritosti z gozdovi in ​​prisotnostjo območij pod Unescovo zaščito. Za zbiranje teh bogatih podatkov so se zanašali na zaupanja vredne vire, kot je WikiLoc za štetje poti, UNESCO za sezname kulturne in naravne dediščine, Eurostat za okoljsko statistiko, Google Maps za prepoznavanje veganskih in vegetarijanskih restavracij ter Music Festival Wizard za katalogiziranje glasbenih festivalov. Ta izčrpen nabor podatkov je bil metodično razvrščen glede na velikost in prebivalstvo vsake države, da bi razkril edinstvene kulturne in naravne znamenitosti, ki jih ponujajo.

Cotswold Outdoor je družba iz Združenega kraljestva, ki ponuja vrsto oblačil, obutve in opreme za uporabo na prostem in za uporabnike pripravlja poglobljeno študijo, kjer je vredno njihovo opremo uporabiti. 

Torej, če uvrsti na prvo mesto države v Evropi za življenje v bližini narave tisti, ki ponuja najboljše najbolj ekološko ozaveščenim to zagotovo nekaj pomeni./LN/Vir za objavo Cotswold Outdoor/

Leave a Reply