Pri Cankarjevi založbi predstavili biografijo Martina Lutra

Martin_Luther

Danes so pri Cankarjevi založbi predstavili biografijo Martina Lutra, in sicer izpod peresa velikega nemškega poznavalca reformatorjevega življenja in dela Volkerja Leppina. Posebnost slovenske izdaje je po besedah urednika Tineta Logarja predgovor, ki ga je zapisal častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Biografija, s katero se pri založbi pridružujejo obeleževanju 500-letnice reformacije, je v Nemčiji vzbudila precej zanimanja, saj je avtor vanjo vključil precej novih dejstev, je povedal Logar.

Avtor Lutrovega življenjepisa, ki je strokovnjak za obdobje reformacije in profesor, ki se podpisuje pod 16 knjig, se je odločil, da bo Lutra in njegov čas poskušal opisati čim bolj avtentično, brez vključevanja vedenja o nadaljnjem dogajanju, ki ga je sprožil, je povedal prevajalec Igor Antič. Precej vsebine je v knjigi namenjene zgodnjemu Lutrovemu obdobju.

Knjiga obsega celotno Lutrovo življenje, od njegovega otroštva, odnosa s starši, sprave z očetom, odločitve za samostansko življenje, opisani pa so tudi njegovi pogledi na določene družbene pojave, je dejal Logar. Antič pa je dodal, da dobi človek tudi dober vpogled v Lutrov čas in tedanje družbene razmere.

Predstavitev knjige Martin Luter

Knjiga po besedah častnega škofa Evangeličanske cerkve Geze Erniše ta prinaša osvežitev v naš prostor. Luter je bil po njegovem mnenju v marsičem revolucionarna osebnost, ki je prinesla številne spremembe na več področjih. Kot je poudaril, evangeličani iz njega ne želijo delati svetnika, se pa večina ljudi, tudi katolikov in ateistov, strinja, da je bil nadpovprečno razgledan, zato je znal razbrati čas in uresničiti svojo vizijo. Obenem mu po škofovem prepričanju tudi vsi priznavajo, da je bil dober cerkveni voditelj in teolog.

Na predstavitvi knjige je spregovoril tudi akademik Matjaž Kmecl, ki je dejal, da je Luter tako kot Primož Trubar opozarjal na napačne nadomestke za resnično vero, kot so bili denimo odpustki ali romanja.

Biografijo dopolnjujejo bogate opombe in seznam literature, ki je lahko uporaben tudi kot znanstvena osnova za spoznavanje Lutra in njegovega dela in doprinosa za obdobje reformacije./Pripravila: Alenka Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s