Smetnjak, ki kazi Cankarjev spomenik na Rožniku

Spomenik Ivanu Cankarju ob gostilni na Rožniku

To so posnetki s Cankarjevega vrha, ob gostilni na Rožniku, ki smo jih posneli 10. maja ob obletnici rojstva Ivana Cankarja.
Na prvem je Cankar in Ivo Svetina, predsednik Društva pisateljev Slovenije, ter še pred njim smetnjak, ki dokazuje, kako se ceni (sramoti) velikega Slovenca (mišljen je Cankar).

Ivan Svetina
Na drugem posnetku je v enaki drži veliki slovenski kulturnik Milan Jesih dobitnik številnih nagrad: nagrade Prešernovega sklada (1986), Župančičeve nagrade (1987), Jenkove nagrade (1991 in 2001), Grumove nagrade (1991), Sovretove nagrade (1992) in Prešernove nagrade (2002).

Milan Jesih
In? Posnetka smo posneli tako, da smo oba slovenska kulturnika prosili, da se v to držo postavita na našo željo, in sicer z namenom, da upravljavce Cankarjevega vrha opozorimo na to neskladje (beri sramotenje velikega Slovenca)
In? Nič! Kljub tem, da je te posnetke že pred to objavo (prvič smo jo objavili 10. maja) videlo preko 2000 ljudi, se nihče od pristojnih ni zganil, da bi smetnjak, ki kazi podobo Cankarjevega spomenika, premaknili na kako drugo mesto.
Morda pa so odgovorni in tudi neodgovorni še vedno jezni na Cankarja, ki je Slovencem že davno tega povedal, da so hlapci. Kar tudi so!!! Veliki hlapci! Hlapci pa tako in tako ne morejo dojeti s svojo hlapčevsko pametjo, to, da ne gre za smetnjak, ampak žalitev njih samih.
Na ostalih dveh posnetkih pa je dokaz o stanju in avtor posnetka, ki ga sramotenje Ivana Cankarja s smetnjakom moti. /fotografije in besedilo: Janez Temlin/

Janez Temlin ob spomeniku Ivana Cankara na Rožniku

 

Leave a Reply