Da se ve, kaj je penina in šampanjec

Ivan Peršolja in Amadeja Tacer Radgonske gorice

Nobeno silvestrovo ali bolj pomembni sprejemi ali praznovanja ne minejo brez penine, ki ji pogovorno pravimo kar šampanjec, s čimer pa lahko dejansko poimenujemo zgolj peneča vina, ki so bila pridelana v francoski pokrajini Champagne. Torej, da se ve! Penina pa je slovenski izraz za peneče vino, šampanjec pa je peneče vino, pridelano izključno v francoski pokrajini Šampanja (Champagne).

Peneča vina uvrščamo v posebno kategorijo vin. S pridelovanjem penine se tudi v Sloveniji ukvarja že vrsto let kar nekaj izstopajočih vinogradnikov, prav zato je naša penina vrhunska in je cenjena ne le v Sloveniji ampak tudi širom po svetu.

Ne le, da je Slovenija vinorodna dežela, je tudi dežela penin. Ob ostalih vrhunskih vinih se Slovenija lahko pohvali z dolgo zgodovino pridelave penečih vin. In peneče se slovensko vino je dobilo svoje mesto tudi v slovarju slovenskega knjižnega jezika. Vpisana je kot knjižna beseda, opisana pa kot peneče (se) vino, in v agronomski terminologiji neločljivo povezana besedna zveza – radgonska penina.

Amadeja Tacer predstavnica Radgonske gorice

Da se ve, na Youtubu nek sommelier druge stopnje (Sommelier II. in III. stopnje mora poleg zgoraj naštetih znanj imeti tudi velike organoleptične sposobnosti, poznati mora tudi svetovna vina in kulinariko ter imeti dodatna znanja o oljih, kavi, čajih, mineralnih vodah, žganih pijačah, cigarah, enogastronomiji, lastnostih hrane in njenemu druženju z vini) razlaga, kakšni so šampanjci, “penine iz Francije” oziroma Champagne. Slovenski vinski zakon nam takšne rabe pojma penina ne dovoljuje, saj se ve, da je pridelava penine omejena na klasično (drugo vrenje v steklenici) in charmat metodo (drugo vrenje v jeklenih posodah). Za nič drugega se ne sme uporabiti tega pojma. Nobena bližnjica in nobena drugačna izvedba ali domislica niso dopustne.

Tomaž Kavčič

No, da ne bo pomote. Navedeno ni del našega znanja ampak le zbranih podatkov. Zato smo se tik pred koncem leta, natančneje 20. decembra pridružili v Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono pri Vipavi, kjer je Društvo za razvoj pivske kulture SOMMELIER Slovenije organiziralo  zanimiv in večer s prosecci, peninami in šampanjci ob spremljavi dobrot kulinaričnega virtuoza Tomaža Kavčiča in njegove ekipe.

Kot se spodobi, sta zbrane pozdravila predstavnika Društva za razvoj pivske kulture SOMMELIER s predsednikom Ivanom Peršoljo na čelu, nato pa besedo prepustila Blažu Suhaču, direktorju podjetja Botila d.o.o., ki je v kratkem predavanju predstavil nekatere ključne dogodke iz zgodovine Šampanje. Kot ljubitelj in izredni poznavalec Šampanje je zbranim predstavil šampanjce tudi kako se tamkajšnji pridelovalci lotevajo stvari ob pridelavi prestižnih znamkah šampanjcev.

Večer se je nadaljeval s predstavitvijo z blažjimi mlajšimi in svežimi prosecci in peninami, in sicer Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG Grappoli di Luna Vendemmia, notturna brut 2016 in Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG Colle 170 S.l.M. Millesimato Brut 2016.

Vsi pridelovalci so predstavili svoja vina. Zelo je bila poudarjena zgodovina in pomen Radgonskih goric, kot začetnika pridelave penin pri nas.

Povezovalka večera, Mira Šemić, sommelierka III. stopnje je v čarobnem predprazničnem vzdušju popestrila večer z mnogimi uporabnimi informacijami in predstavitvijo prestižnih šampanjcev: Mumm – Cordon Rouge ( PN 45%, CH 30%, PM 25%), Champagne Veuve Clicquot Rose, brut in J. Charpentier – Prestige Brut Rose (PN 60%, PM 20%, CH 20%).

Sodeč po predstavljenem nepoznavalci ugotovimo, zakaj potrebujemo Društvo za razvoj pivske kulture SOMMELIER, saj le na ta način prodrejo z tovrstnimi in drugimi predstavitvami do nas njihova znanja o vinih ter kulinariki, ki sodi zraven.

No dodajmo, da smo večino predstavitev posneli rekoč, tako so rekli in oni že vedo, kaj je treba vedeti v teh dneh, ko bodo na naših svečano obloženih mizah imeli svoje posebno mesto penina in znameniti šampanjci. Za nas in za vas pa smo morda le uspeli zabeležiti, da se ve, kaj so penine in kaj šampanjci.

Udeleženci predstavitve

Penina je torej pijača, ki jo pijemo, ko nekaj praznujemo ali obeležujemo poseben datum. Penina je priljubljena in ljudje jo imajo radi zaradi prestiža, ki ga prinaša.

prireditev v Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono pri Vipavi

Pa še to! Nekoč je bil šampanjec namenjen le za nekaj posebnih ljudi, kot na primer članom kraljevih družin in bogatašev. Danes pa je na voljo vsakomur, ki si ga lahko privošči. Kaj zmorejo vaše denarnice žal ne vemo, a vemo, da so tako penine, kot šampanjci prestiž, ki ga ustvarjajo najbolj izobraženi vinarji./pripravila Alenka T. Seme/foto in video posnetki: Janez Temlin

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s