Ali hrvaška zunanja ministrica sedi na napačnem stolu?

Hrvaška zunanja ministrica Pejcinović Burić

S temi hrvaški politiki je, kot kaže res hudo nekaj narobe. Ne gre za sprenevedanje, neznanje, nenačelnost, ampak, če smo nekoliko bolj grobi, gre za pokvarjenost. Zakaj ta trditev? Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je sinoči v “dodatku” hrvaškega osrednjega dnevnika na nacionalni televiziji HTV trdila, da je meja s Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991. Kot pravi hrvaška zunanja ministrica je Slovenije z južno sosedo Hrvaško mejo določila po osamosvojitvi, in sicer naj bi to bila meja, ki je delila  obe  nekdanji severni jugoslovanski republiki na dan  25. junija 1991.

4 novembra 2009 Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor v Stockholmu

Zanimivo? Če je tako je res čudno, zakaj smo slovenski volivci morali na referendum, da smo podprli vstop svoje južne sosede v EU, ker se ta takrat ni strinjala z mejo na dan 25. junija 1991. Še več ta ista Hrvaška je sprejela in podpisala dokument   v prisotnosti predsedujoče EU – Švedske, da bosta državi mejno vprašanje uredili pred arbitražnim sodiščem v Haagu.

img_0175

Ta njen odziv je sledil izjavi slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki se je pred tem odzval na besede hrvaške kolegice Marije Pejčinović Burić in poudaril, da ministrica zavaja hrvaško javnost, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991. Zanimivo ob tem je, da tudi Evropska komisija sporoča, da si želi ureditev mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško na miren način, a na osnovi arbitražne razsodbe, ta pa je bila sprejeta in javno predstavljena lani 29. junija 2017. Velja dodati še to, da je tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva tako Sloveniji, kot Hrvaški še sporočila naslednje stališče Evropske komisije, ki pravi: “Komisija je še naprej pripravljena prispevati ali olajšati proces, kako na najboljši način uveljaviti končno razsodbo arbitražnega sodišča” ter, da bo komisija znova obravnavala to vprašanje in razpravljala, kako lahko prispeva k polni in pravični uveljavitvi arbitražne razsodbe. Kdaj se bo to zgodilo, je odvisno od razvoja dogodkov, je pojasnila.

Uradno pismo Nikice Valetića o mejni točki Plovanija Janezu Drnovšku, 24.04.1994

Kot kaže, je hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić res nepoučena o stanju v zvezi z mejo, kar kaže pismo (objavljeno tu) v katerem tedanji predsednik hrvaške vlade Nikica Valentić z dne 18. maja 1994 tedanjemu slovenskemu premierju Janezu Drnovšku sporoča in se mu opravičuje, da je mejni prehod Sečovlje le začasen in da ga bo hrvaška stran premaknila, ko bo določena meja.

No pa vedi, kdo je tu nor. Žal, tokrat to ne velja za slovenske politike, a zagotovo velja za hrvaške. Dejstvo je, da takšne izjave hrvaške zunanje ministrice Marije Pejčinović Burić kažejo na to, da dama sedi ali na napačnem stolu ali pa ima premalo znanja za področje dela, ki ga opravlja./LN/Janez Temlin/

Piranski zaliv_meja_vir časopis Delo

Leave a Reply