Hrvaška vlada “nogirala” pooblaščenca za Agrokor Anteja Ramljaka; Pardon! Ta “nepreklicno” odstopil

Ante Ramljak

Danes se je uresničila napoved, ki že nekaj dni polni vsebine hrvaških medijev, da naj bi vlada Adreja Plenkoviča odstavila pooblaščenca za Agrokor Anteja Ramljaka.

No, javno se je zgodilo tako, da je Ante Ramljak »sam« nepreklicno odstopil s tega položaja, kar so danes potrdili v največjem hrvaškem poslovnem sistemu.

Tako je Agrokor danes na svoji spletni strani objavil Ramljakovo izjavo, v kateri je ta pojasnil, da je negotovost, ki je nastala zaradi njegovega dela, škodila procesom, ki jih je sprožil v koncernu. Kot je zapisal, je s sodelavci in zaposlenimi v Agrokorju, “stabiliziral poslovanje, ohranil zaposlenost, preprečil propad dobaviteljev in uresničil predpogoje, da bi upniki sklenili dogovor o poravnavi”.

No resnica pa je ta, da je ta isti Ramljak odstopil zato, beri moral odstopiti, ker je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbe Texo Management, v kateri je še celo delal, preden je 10. aprila leta 2017 prevzel vodenje izredne uprave propadajočega koncerna Agrokor.

Ramljak je po navedbah hrvaške televizije N1 vladi ponudil odstop potem, ko je sinoči, v torek 20. februarja, imel sestanek s predsednikom vlade in njegovim ožjim kabinetom.

No, zdaj hrvaška vlada, ki ves čas trdila, da nima nič skupnega s vodenjem razpadajočega Agrokorja mrzlično išče Ramljakovega naslednika.

mercator-trgovina-nakupovanje_izdelki
Nakupovanje v Mercatorju

Rekli boste, kaj pa ima odstop Ramljaka z nami. Če smo pošteni čisto nič. A, če tu ne bi bil hrvaški Mercator, ki je praktično prvi trgovec v Sloveniji, ob tem pa je ta isti Ramljak na tem »seznamu«: Nadzorni svet Mercator sestavljajo: Ante Ramljak – predsednik,; dr. Matej Lahovnik – namestnik predsednika,; Damir Kuštrak,; Ivica Mudrinić,; Teo Vujčić,; Vladimir Bošnjak,; Matjaž Grošelj,; Vesna Stojanović,; Jože Lavrenčič. Torej ima »nogirani« Ramljak še vedno odločujočo besedo na delovanje Mercatorja.

Res pa je, če bi lahko odmisli, da  Mercator v Sloveniji zagotavlja 8500 delovnih mest in, da ne govorimo o slovenskih dobaviteljih, bi lahko rekli saj naša vlada nima nič skupnega s hrvaškimi peripetijami z Ramljakom.

Todorić lastnik Akrokorja

Res je, ta je namreč stvari zavozila z Mercatorjem takrat, ko ga je prodala insolventnemu kupcu, in sicer Ivici Todoriču, ki se zadaj skriva pred hrvaškimi organi pregona v Londonu. A imajo s tem veliko delavci Mercatorja, ki se preživljajo od dela v tej trgovski družbi.

IMG_0162

Pa še to! Velja vedeti, da je preko pet milijard zadolženi Agrokor (gre samo za priznane terjatev, in sicer s strani Ramljakove ekipe) lahko nevarna igra za Plekoviča in njegovo vlado saj mora z novim izrednim pooblaščencem, ki ga bo imenovalo sodišče (beri hrvaška vlada preko direktive sodišču, da to stori)  dobiti tudi soglasje posojilodajalcev, ki so Agrokorju lani odobrili posojilo roll up. Ta posojilna pogodba namreč določa, da lahko posojilodajalci v primeru Ramljakovega odhoda nemudoma zahtevajo poplačilo celotnega posojila, vrednega 1,06 milijarde evrov. Do zdaj ni bilo težav, ker je Ramljak za podizvajalca najel Texo Management, ta pa je nato Agrokorju za svoje storitve izstavil račun v višini 243.000 hrvaških kun (32.700 evrov) tedensko, kar pomeni, da ni bilo posebne potrebe po posebnih potezah.

Velja vedet še to, da je potrebno potrditi »nadomestnega« Ramljaka na zagrebškem sodišču, ki obravnava gospodarske zadeve na predlog hrvaške vlade. Da tu ne bo težav se ve, saj je znano kako delujejo hrvaškega sodišča, in sicer tako, kot jim to naročijo iz hrvaške vlade.

Juncker Plenković

Naj zaključimo! Tudi ta primer dokazuje, da Hrvaška ravna po nekakšnih svojih pravilih, ki nimajo veliko skupnega s pravili Evropske skupnosti. No, je pa res, da ima hrvaški premer Plenković srečo, ker je prvi mož Evropske komisije Juncker »zaljubljen« vanj. Tako, da ni zapričakovati, da bi se Bruselj vmešaval  v čudno reševanje shiranega in obubožanega Akrokorja, ki ga vodi vlada, a javno Hrvati trdijo, da vse deluje kot to določajo zakoni. Res je! A ti so napisani po »hrvaško« in izvajajo se po »hrvaško«. To pa pomeni, da o vsem odloča vlada preko svojih kadrov.

Tako je to na »brodovitem« Balkanu, beri Hrvaškem, kjer pravijo, da so članica EU, ki trdijo, da vedno ravna po vseh pravilih Evropske skupnosti. In kakšno je njihove upoštevanje pravil? Takšno, da hrvaška vlada po nogiranju sedanjega Ramljaka, ki ga je ona postavila, zdaj postavlja novega klona za realizacijo hrvaškega posebnega zakona Lex Agrokor, kar pa nima nič skupnega s pravili delovanja insolventnih družb./JT/LN

Andrej Plenković

 

 

Leave a Reply