DZ sprejel zakon, ki bo »zavaroval« NLB pred balkanskimi razsodbami hrvaških sodišč, a ne slovenske davkoplačevalce

Državni zbor
Včeraj, 18. julija, so poslanci Državnega zbora Republike Slovenije z 59 glasovi za in 11 proti sprejel zakon o t. i. zaščiti vrednosti kapitalske naložbe države v NLB.
Ta znameniti »varovalni« zakon NLB določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem.
To z drugimi besedami pomeni, da 100 odstotni lastnik NLB – država Slovenija s tem zakonom z drugim virom, beri davkoplačevalskim denarjem zagotavlja nadomestitev negativnih finančnih posledic, ki bo (beri bodo!) NLB nastajale tudi v prihodnje, zaradi prisilnih izpolnitev (rubežev) pravnomočnih sodnih odločb hrvaških sodišč, te poravnali, a iz posebnega sklada za te namene, ki pa je v domeni državne blagajne R. Slovenije.
Zoran Milanović in Janez Janša v Mokricah marca 2013 podpis memuraduma
Po prepričanju tistih, ki vodijo Slovenijo, ne bo težav, saj naj bi bila hrvaška dejanja v nasprotju z ustavnim zakonom ter mednarodnimi sporazumi, kot je memorandum z Mokric (je pa res, da tega Hrvaška nikoli ni ratificirala, čeprav je bil to pogoj, da DZ “SME” ratificirati pridružitveni sporazum Hrvaške k EU, a kot je znano, so to storili brez te obveze Hrvaške, oziroma imel v rokah verodostojno potrditev memoranduma z Mokric) Hrvaški onemogočale, da bi ta s svojimi balkanskimi sodniškimi odločbami vplivala na vrednost prodaje NLB.
V zakonu, ki so ga poslanci sprejeli včeraj je posebej navedeno, da ta ne vzpostavlja državnih jamstev za prenesene devizne vloge. Kaj to pomeni bo pokazal čas.
NLB_Nova ljubljanska banka
A? V tem zakonu tudi piše: »Če bo Hrvaška izvedla prisilno izvršbo in rubila premoženje NLB, bo država iz sklada za nasledstvo banki NLB, ki mora sicer tudi sama aktivno vlagati pravna sredstva zoper sodbe hrvaških sodišč, povrnila negativne finančne posledice. V primeru, da premoženja v nasledstvenem skladu ne bi bilo dovoljenje, pa ima država možnost, da namensko premoženje sklada poveča iz B bilance državnega proračuna«.
In kaj to pomeni? Da bomo davkoplačevalci, ki smo rešili NLB pred stečajem, zdaj mirni? Ne! Res pa je, da le do časa, ko ne bo zmanjkalo denarja v nasledstvenem skladu. Nato pa bo država spet segla v državni proračun in nadomeščala zahtevke Hrvatov preko sodnih odločb njihovih sodišč. Čas bo pokazal, da gre zanimivo zaščita NLB, ki bo omogočala bremena prosto lastninjenje NLB. Ostal nadomestila (obveznosti), ki jih bo terjala Hrvaška in bodo spet plačana iz žepov slovenskih davkoplačevalcev.
7727F086-6A24-422E-8148-DAC8F42AC696
Vidite, tako je skladno z včeraj sprejetim zakonom »zavarovana« NLB pred balkanskimi razsodbami hrvaških sodišč, a zagotovo ne slovenski davkoplačevalci, kar bo pokazal čas, in sicer, da je ta trditev utemeljena./pripravil:Janez Temlin

Leave a Reply