Na velikem odru MGL trilogija Ta nesrečni rod

Kader iz uprizoritve trilogije Ta nesrečni rod/Foto Peter Giodani/MGL/

Ta petek, 18. januarja 2019, bodo na velikem odru Mestnega gledališča Ljubljana (MGL) premierno uprizorili trilogijo Ta nesrečni rod (This Restless House) avtorice Zinnie Harris, ki je nastala po motivih Ajshilove Oresteje.

Prvo slovensko uprizoritev v prevodu Tine Mahkota bo na oder postavila režiserka Ivana Djilas. Ob njej je uprizoritev soustvarjala precejšnja ekipa avtorskih sodelavcev, in sicer dramaturginja Ira Ratej, scenografka Barbara Stupica, kostumografka Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, koreografka in asistentka režiserke Maša Kagao Knez, lektor Martin Vrtačnik, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž in oblikovalec zvoka Sašo Dragaš. Kot asistenti so sodelovali še Jakob Ribič (asistent dramaturginje), Katarina Šavs (asistentka kostumografke) in Alja Cerar Mihajlović (asistentka lektorja).

Igrajo Jette Ostan Vejrup, Nina Rakovec, Matjaž Tribušon k. g., Filip Samobor, Gregor Gruden, Lea Cok k. g., Boris Ostan, Nataša Tič Ralijan, Karin Komljanec, Boštjan Gombač k. g., Lotos Vincenc Šparovec in Boris Kerč.

Trilogija Ta nesrečni rod sledi zgodbi Ajshilove Oresteje, vendar optiko gledanja prestavi v oči ženske. Namesto Agamemnona in Oresta sta v središču Klitajmestra in Elektra (Jette Ostan Vejrup in Nina Rakovec). Avtorico bolj kot krvava dejanja žrtvovanja in maščevanja zanimata teža in razsežnost (po)dedovane travme.

Gre za več kot sodobno, boleče aktualno adaptacijo klasičnega besedila. Zinnie Harris antičnega izročila bistveno ne spreminja, ga pa na novo osvetli in nadgradi v sodobnost. Na vozu nesrečne rodbine nas popelje v labirint temne strani človeške psihe, ki se v tisočletjih, ki so minila od časa starih Grkov, ni kaj dosti spremenila. Če se edina ohranjena trilogija iz antičnih časov – Ajshilova Oresteja, sicer zelo temačen portret Tantalovega rodu – vrti okoli človeške, večinoma moške objestnosti in napuha, se Zinnie Harris posveti predvsem ženskam te od bogov preklete rodbine. Vladarica Klitajmestra v dolgih desetih letih moževe odsotnosti utaplja svojo žalost v alkoholu. Njuno prvorojenko Ifigenijo je namreč soprog Agamemnon žrtvoval, da bi pri bogovih izprosil ugodne vetrove in vojaško srečo za napad na Trojo. Tega mu Klitajmestra ne more odpustiti. Ko se Agamemnon vrne, se v Klitajmestri vsa žalost in bes združita v odločitev, da bo ubila morilca svoje hčerke. Krvoločni umor vidi deklica, ki jo je Klitajmestra vsa leta zanemarjala – njuna najmlajša hči Elektra. V drugem delu trilogije zdaj že odrasla Elektra nežno skrbi za bolno mater, ki jo mučijo prividi in blodnje. Nekega dne naleti na starejšega brata Oresta, ki ga maščevanje za očetovo smrt prav fizično ščemi. Šele Orest Elektri odpre oči, da sprevidi, kako zahrbtno in brutalno je bilo Klitajmestrino dejanje. Brat in sestra skupaj napadeta mater in Elektra jo pokonča. V zadnjem delu je psihično zlomljena Elektra v sodobni Ta nesrečni rod, veliki oder MGL, 2018/2019 2 psihiatrični bolnišnici, v kateri se ji posveča mlada psihiatrinja, ki tudi beži pred temnimi sencami svoje preteklosti. V neizbežnem trku sodobnega dušeslovja s fatalizmom in matricidom zaznamovane Elektre, ki nikjer ne najde pokoja, se izoblikuje spoznanje, da najbrž nikoli ne bomo razvozlali vseh skrivnosti človeške duše.

Kader iz uprizoritve trilogije Ta nesrečni rod/Foto Peter Giodani/MGL/

Večkrat nagrajena britanska dramatičarka, režiserka in scenaristka Zinnie Harris, rojena leta 1972 v Oxfordu, piše in deluje pa v Edinburgu na Škotskem, spada med najuglednejše in največkrat nagrajevane britanske dramatike (za trilogijo Ta nesrečni rod je prejela kar tri najvišja priznanja, mdr. nagrado britanskih kritikov). V središču njenega zanimanja so t. i. neprivilegirane skupine. Pred leti so v MGL uspešno uprizorili njeno igro Dlje od najdlje (Further Than The Furthest Thing), ki skozi umetnost pripoveduje o nesrečni usodi prebivalcev otočja Tristan da Cunha. Besedilo je eno največjih dosežkov moderne dramatike./ATS/Foto Peter Giodani/MGL/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s