Pozor! Bankovcem za 500 evrov se konec prihodnjega leta izteka »življenjski« ciklu

Evro bankovec za 500 evrov

Če svoje prihranke hranite doma ali kje na posebnih mestij, in sicer v bankovcih za 500 evrov ne bo odveč vedeti, da bodo centralne banke evroobmočja, razen Avstrije in Nemčije, te konec prihodnjega leta umaknile iz obtoka.

Iz Banke Slovenije sporočajo, da bodo tisti, ki takšne bankovce imajo, lahko iste kadarkoli brezplačno zamenjali pri njih. Ob tem velja vedeti, da bo menjava mogoča tudi po umiku istih, je pa res, da z njimi ne boste mogli plačevati po datumu umika iz obtoka.

Ne bo pa odveč vedeti tudi to, da bo brezplačno menjavo pet stotakov (500) vršila le Banka Slovenije, medtem ko bodo zamenjavo le teh komercialne banke zaračunavale, kar nekatere delajo že nekaj časa in si zaračunavajo provizijo za menjavo bankovcev, ne samo teh po 500 evrov, ampak tudi drugih.

Tako na primer SKB ob menjavi enega petstotaka vzame 11 evrov, če ste njihov komitent, in 15, če niste njihov komitent. NLB zaračuna 6 ali 11 evrov, Sberbank 7,5 evra. Deželna banka dva evra in pol. Najbolj »prijazna« je Delavska hranilnica, ki vam bo za to storitev računala en evro. Brezplačno menjavo trenutno zagotavljajo Gorenjska banka, Unicredit, Abanka, NKBM in Addiko, vendar pogosto le do določenega števila bankovcev (najmanj 10 in največ 25).

Pa še to! Če vam trgovec ali gostinec neupravičeno ne omogoči plačila s pet stotakom, se lahko obrne na tržni inšpektorat, ki naj bi »poskrbel«, da bo to »storjeno«.

Ob tej odločitvi je zanimiv podatek še ta, in sicer ta prihaja Sveta Evropske centralne banke (ECB), kjer pravijo, da so se za umik odločili zaradi tveganj, povezanih s financiranjem terorizma. Res zanimivo, če drži podatek, da je lani od 1.000 milijard evrov gotovine v obtoku, del bankovcev za 500 evrov, predstavljalo le tri odstotke vseh izdanih evrobankovcev.

Evro bankovec za 500 evrov

Naj bo tako ali drugače. Prav je, da veste, da se bankovcem za 500 evrov konca prihodnjega leta (2020) »življenjski ciklus izteka, kar pomeni, da bodo šli v razrez, ker je tako odločil Svet Evropske centralne banke (ECB), ki mu ne velja oporekati./J.T

In še to! V drugi polovici leta 2018 je bilo iz obtoka umaknjenih okrog 262.000 ponarejenih eurobankovcev, kar je 13,0% manj kot v prvi polovici leta 2018 in 27,8% manj kot v drugi polovici leta 2017. Verjetnost, da bi prejeli ponarejen bankovec, je zelo majhna, saj ostaja število ponaredkov v primerjavi s številom pristnih bankovcev v obtoku, ki se vse od uvedbe vztrajno povečuje hitreje od rasti BDP, zelo majhno. Leta 2018 se je število eurobankovcev v obtoku povečalo za okoli 4,0%, njihova vrednost pa za okoli 3,7%. Zdaj je v obtoku več kot 22 milijard eurskih bankovcev z vrednostjo okrog kot 1,2 bilijona EUR.

Razčlenitev po apoenih:

Apoen 5 € 10 € 20 € 50 € 100 € 200 € 500 €
Delež v odstotkih 1,6% 2,6% 22,7% 61,8% 9,0% 0,9% 1,4%

Vir: ECB

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s