ZENS s posebno okroglo mizo državo opozoril, kako doseči višjo energetsko neodvisnost tudi v stanovanjskih blokih

Okrogla miza ZENS - udeleženci predstavitve

Ljubljana, 9. april 2019 – Zavod – združenje za energetsko neodvisnost – ZENS je včeraj, 9. aprila, organiziral omizje o energetskih možnostih v prisotnosti strokovnjakov različnih strok, predstavili, kako doseči višjo energetsko neodvisnost tudi v stanovanjskih blokih. Izhodišče za pripravo omizja je po mnenju ZENS bila potrebna, da se spodbudi in predstavi širše možnostih v slovenskih blokih saj imamo v Sloveniji okoli 11000 večstanovanjskih objektih, v katerih živi celo 31 odstotkov državljanov, ki resno vplivajo na porabo, predvsem pa ekonomično porabo energije.

Predstavitev je bila povezana tudi na prihajajoči Energetski koncept Slovenije, kateri mora biti skladen s svetovnim Podnebnim sporazumom, pa tudi za namenom širšega osveščanja državljanov kako povečati varčnost pri energiji oziroma upoštevati vplive na njeno potratno rabo.
Zato se je na omizju skušalo predstaviti rabo energije, zemlje ali energije podtalnice za postavitev toplotnih črpalk za centralno pripravo tople sanitarne vode, rabo energije sonca za proizvodnjo električne energije prvenstveno za samooskrbo, kakor tudi namestitev polnilnic za električne avtomobile. Zaključek pa je bil namenjen možnostim katere nudi Ekosklad individualnim graditeljem in stanovanjskim skupnostim.

Osnovo je v imenu ZEVS predstavil ing. Andrej Jordan član ZENS-a, ki je sodeloval v preteklih letih pri izdelavi študije o porabi električne energije za pripravo tople sanitarne vode z električnimi grelniki ( bojlerji ). Pridobljeni rezultati so vse sodelujoče presenetili, saj v ta namen porabimo v Sloveniji 25% vse proizvedene električne energije v naši Nuklearki. In tako vidi stvari Andrej Jordan, ki je svoj predstavitev namenil študiji o porabi električne energije za pripravo tople sanitarne vode.

Robert Jelenc iz podjetja GEN-I/sonce je predstavil prvo »skupinsko solarno elektrarno« na enem od stanovanjskih bloku na Jesenicah. Bistvo te postavitve je v dejstvu, da sta postavljeni dve takšni elektrarni, kar dopušča do seda veljavna Uredba o »net meteringu«. Pri takšnih možnostih s samooskrbo z energijo se je pojavila tudi možnost in potreba po postavljanju polnilnic za električna vozila.

Zato je ZENS na omizje povabil tudi postavljavca polnilnih postaj namenjene za stanovanjske bloke (hkrati je tudi proizvajalec tovrstnih električnih naprav). Prva takšna polnilnica je bila postavljena v mestu Maribor.
Po besedah Tea Bunte iz podjetja Elevat je zanje potrebno odšteti le še nekaj sto evrov. Bunta še dodaja, da je tovrstne polnilnice, s soglasjem lastnikov, mogoče namestiti tudi v večstanovanjskih objektih, kar pomeni, da postajajo električni avtomobili vse bolj zanimivi tudi za tiste kupce, ki živijo v bloku.

Omizje pa je zaključila mag. Katja Damij s predstavitvijo možnosti pridobitve tovrstnih subvencij od Ekosklada. Njena ugotovitev je, da Ekosklad dobro subvencionira zasebne investitorje pri njihovih gradbenih projektih z vidika varčevanja z energijo, uporabnike večstanovanjskih pa je potrebno obravnavati bolj celovito, saj s svojimi 31 odstotnim deležem v prebivalstvu države, predstavljajo resen potencial tako z ekonomskega predvsem pa tudi z energetskega vidika in to na različnih področjih porabe energije.

Okrogla miza ZENS - udeleženci predstavitve

Zaključek omizja je izzvenelo z zaključkom, da naj organizator omizja na oba pristojna ministrstva (MZI in MOP), ki upravljata z Ekoskladom, posreduje poziv, da se doseže čim višja energetska neodvisnost tudi v stanovanjskih blokih, saj ti predstavljajo resen potencial tako iz poslovnega, kot z energijo varčevalnega vidika./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s