V prvem tednu v juniju vsako leto obeležujemo teden slepih, a se njihovim težavam velja posvečati skozi vse leto

oko
Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije tudi letos kot vsako leto v prvem tednu v juniju obeležuje teden slepih in slabovidnih. V ta namen so pripravili program različnih prireditev, tako za svoje člane kot videče, da se vsi skupaj zavedamo stanja slepih in slabovidnih, ki so del – ENAKOPRAVEN DEL – naše družbe, na kar včasih radi pozabimo.
oznaka talna za slepe
Kot so sporočili, bodo ob tej priložnosti potekale številne aktivnosti, ki so namenjene tako slepim in slabovidnim kot tudi videčim, saj je poleg aktivnosti za uporabnike glavni namen tedna slepih ozaveščanje videčih o potrebah in prilagoditvah, ki jih slepi in slabovidnih vsakodnevno potrebujejo.
Zato vsako leto znova opozarjajo na različne vidike in področja, kjer se slepi in slabovidni še vedno srečujejo z velikimi ovirami in nedostopnostjo (na področju grajenega okolja, informacij, spletnih mest, knjižnega gradiva, medicinskih, tehničnih in drugih pripomočkov, različnih storitev in produktov, javnega prevoza itd.).
branje brajice
Tako letos želijo še posebej izpostaviti nedostopnost do učbenikov, delovnih zvezkov in drugega učnega gradiva v šolah, s čimer se soočajo slepi in slabovidni učenci, dijaki, študenti in njihovi starši.
Ob tem pa izpostavljajo tudi zaplembo posestva na Okroglem pri Naklem s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki ga je slepim in slabovidnim pred več kot 80 leti podaril msg. Tomo Zupan.
Velja omeniti tudi to, da ob iztekajočem se šolskem letu, že potekajo priprave na prihodnje šolsko leto, ko šole objavljajo sezname učbenikov za prihodnje leto, saj se zavedajo skrbi staršev slepih in slabovidnih otrok ali bo njihov otrok septembra pravočasno prejel vse učbenike v njemu dostopnih oblikah. Prilagajanje učbenikov in delovnih zvezkov namreč še vedno ni sistemsko urejeno.
Starši so večinoma prepuščeni samim sebi in lastni iznajdljivosti. Učbenike prilagajajo sami, s pomočjo spremljevalcev ali se obračajo na Center IRIS oz. Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije. V okviru Zveze učbenike delno prilagajajo s pomočjo nizkih pavšalnih sredstev Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, večinoma pa s sredstvi FIHO. Kljub prizadevanjem marljivih knjižničarjev in zunanjih sodelavcev ne morejo zagotoviti učbenikov v zvoku in brajici vsem, ki se nanje obrnejo.
Odločno zagovarjajo, da vsi slepi in slabovidni učenci in dijaki pod enakimi pogoji, kot videči morajo prejeti vse učbenike in drugo gradivo v njim dostopni obliki (brajica, zvok, povečan tisk). Prepričani pa so tudi, da dobri volji učiteljev in spremljevalcev oziroma iznajdljivosti svojih staršev ne bi smeli biti prepuščen nihče. Na problematiko so nedavno opozorili tudi državno sekretarko na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Martino Vuk, ki jim je, ko sporočajo, zagotovila odgovore do konca maja, vendar jih še do danes niso prejeli. Kljub temu upajo, da bo čim prej prišlo do ustrezne rešitve.
Glede posestva slepih in slabovidnih na Okroglem pri Naklem pa so kljub izraženi podpori lokalne skupnosti, Sveta za invalide in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naleteli na popolno gluhoto s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki uradniško rigidno vztraja na stališču, da je »pretekla družbena lastnina«, ki so jo slepi in slabovidnih imeli celo v zemljiškoknjižni posesti, last Republike Slovenije, zato jim odrekajo vse pravice iz naslova oporočne volje msg. Toma Zupana do 10 hektarjev velikega posestva.
slepe človek s belo palico in psom vidnikom
Na pragu praznovanja 100-letnice delovanja Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije prihodnje leto 2020, torej ne moremo govoriti o urejenih rešitvah za potrebe slepih in slabovidnih, pri čemer so našteli naslednje še ne v celoti urejene tematike, in sicer: gre za osebno asistenco, odpoved najemne pogodbe za knjižnico slepih in slabovidnih, dostop do vseh potrebnih tehnično-medicinskih pripomočkov, usklajevanje socialnih transferjev, dostop do informacij v programih TV Slovenija, ureditev avtorskih pravic v novi zakonodaji, dostopnost do spletnih mest, idr. Je pa res, kot sporočajo, da so občasno deležni manjših rešitev, ki dajejo videz urejanja skrbi za slepe in slabovidne, a ne celovito.
Da bi tudi vsi mi, ki teh težav nimamo, spoznali stanje slepih in slabovidnih v lokalnem okolju in državi, si oglejte njihove dejavnosti in pozive, da se njihovo stanje še bolj uredi, in sicer je to predstavljeno na njihovi spletni strani http://www.zveza-slepih.si ali na njihovem FB profilu Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne https://www.facebook.com/knjiznica.slepih.slabovidnih/./LN/

Leave a Reply