35. Slovenski knjižni sejem – Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo prejel Marko Kravos

Na slovesnem odprtju 35. Slovenskega knjižnega sejma so podelili Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo. Njen prejemnik je Marko Kravos, ki je s svojim založniškim, pisateljskim in kulturnopolitičnim delom izjemno pripomogel k razvoju slovenske besede in slovenske knjige v zahodnem delu slovenskega jezikovnega prostora, gradil most sodelovanja med slovensko in italijansko kulturo ter prispeval k osrednji slovenski ustvarjalnosti in založništvu.

Prireditev je potekala v znamenju dveh mejnikov slovenske zgodovine: stoletnice priključitve Prekmurja matični domovini ter dvestoletnici smrti Valentina Vodnika. Zbrane je pozdravil predsednik vlade Republike Slovenije gospod Marjan Šarec, osrednji govornik je bil prekmurski pisatelj in pesnik Feri Lainšček.  

Utemeljitev predloga za podelitev Schwentnerjeve nagrade za življenjsko delo Marku Kravosu

Marko Kravos je bil rojen 16. maja 1943 v Montecalvu Irpinu (jug Italije), ko so bili starši, po obsodbi na drugem tržaškem procesu v času fašizma tam v konfinaciji. Šolal se je v Trstu, kjer je maturiral na slovenski klasični gimnazij, študije nadaljeval na slavistiki v Ljubljani in diplomiral leta 1969.

Od leta 1970 do 1993, skratka 23 let, je bil glavni urednik Založništva tržaškega tiska v Trstu; pod njegovim uredništvom je izšlo več kot tisoč knjižnih naslovov. Zatem je dve akademski leti predaval in vodil stolico za slovenski jezik in književnost na Humanistični fakulteti Univerze v Trstu. Od takrat je svobodni pisatelj, pesnik, prozni pisec za otroke, esejist in prevajalec.

Bil je predsednik Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji in Slavističnega društva v Trstu, pet let je predsedoval Slovenskemu klubu v Trstu, dva mandata je bil tajnik Društva slovenskih pisateljev in v letih 1996–2000 predsednik Slovenskega centra PEN v Ljubljani. Trenutno je predsednik Društva bralna značka ZPMS in v Trstu predseduje Skupini / Gruppo 85, krožku ustvarjalnih razumnikov, ki si želijo sodelovanja in prepoznavanja med Slovenci in Italijani (tradicionalne prireditve Forum Tomizza, Pesniški sprehod pod Repentabrom, Vilenica v Trstu).

Njegova dela so prevedena v 20 jezikov, v samostojnih knjigah v italijanščini, hrvaščini, makedonščini, španščini, nemščini, angleščini, francoščini in srbščini; obsežnejše objave njegovih del so izšle po revijah v madžarščini, ruščini, češčini in poljščini. Njegove pesmi so objavljene v številnih antologijah in zbornikih poezije doma in po svetu, tudi kitajščini, galicijščini, gruzijščini in esperantu. Prevaja iz italijanščine, sr/hrvaščine, španščine in iz narečne poezije v Italiji tako slovenskih – rezijanskih in beneških – kot tudi italijanskih avtorjev. Marko Kravos je s svojim založniškim, pisateljskim in kulturnopolitičnim delom izjemno pripomogel k razvoju slovenske besede in slovenske knjige v zahodnem delu slovenskega jezikovnega prostora ter gradi pomemben most sodelovanja, še posebej med slovensko in italijansko kulturo: prav tako je neizbrisen njegov delež k osrednji slovenski ustvarjalnosti in založništvu. Zato si Schwentnerjevo priznanje za življenjsko delo nedvomno zasluži.


Na 35. Slovenskem knjižnem sejmu bodo v prihodnjih dneh podelili še številne druge nagrade, med njimi:
– zlate hruške 2019, podelitev v sredo, 27. novembra, ob 11. uri v Kosovelovi dvorani
– najboljši literarni prvenec 2019, podelitev v sredo, 27. novembra, ob 19. uri na Pisateljskem odru
– nagrada Radojke Vrančič 2019, podelitev v sredo, 27. novembra, ob 19. uri na – Pisateljskem odru
– najboljša poslovna knjiga 2019, podelitev v soboto, 30. novembra ,ob 11.30 uri na Pisateljskem odru
– najbolje oblikovana knjiga 2019, podelitev v soboto, 30. novembra, ob 13. uri na Pisateljskem odru
– velika nagrada SKS – knjiga leta 2019, podelitev v nedeljo, 1. decembra, ob 12. uri v Debatni kavarni/LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s