Danes vrata odpira 35. Slovenski knjižni sejem

Danes, 26. novembra, ob 12. uri odpira vrata 35. Slovenski knjižni sejem. Na tej naši najprestižnejši prireditvi posvečene knjigi bodo obiskovalci, predvsem pa ljubitelji knjig deležni okoli tisoč novih knjižnih naslovov in bogatega spremljevalnega programa s skoraj tristo dogodki.

V dvoranah in prizoriščih Cankarjevega doma, kjer bo tudi letos Slovenski knjižni sejem potekal se bo veliko dogajalo na Pisateljskem odru, Debatni kavarni, Forumu in Kulinartfestu.

Stroki se posveča Založniška akademija, najmlajšim Cicifest. Ilustratorski in Fotocona, ki predstavljata manj znano plat naših knjižnih izdaj. Letos je v fokusu Evropa, mesto v gosteh na 35. Slovenskem knjižnem sejmu pa bo Murska Sobota. 

In zakaj glavno mesto pokrajine (nismo se zmotili) Prekmurje? Zato, ker letos ta del Slovenije praznuje 100-letnico priključitve Prekmurja »matičnemu« narodu (In zakaj smo matični narod »podnarekovajili«? Zato, ker je definicija matični narod po našem mnenju neustrezna, a žal so to opredelitev, ki se v celoti glasi – Priključitev Prekmurja k matičnemu narodu – zakonito sprejeli v DZ, kot definicijo tega državnega praznika).

No, ne glede na navedeno, bo mesto gost – Murska Sobota na sejem prinesla “čarobnost« s prekmurskih ravnic, predvsem pa knjižne in druge ustvarjalce z one leve strani reke Mure.

V poklon Prekmurju bodo zato vsak dan točno opoldne prekmurski pisatelji Feri Lainšček, Štefan Kardoš, Vlado Žabot, Dušan Šarotar in pisateljica Suzana Tratnik povedali, s čim se trenutno ukvarjajo.

Velja dodati še to, da bo slovesna otvoritev 35. Slovenskega knjižnega sejma, danes ob 18. uri v Linhartovi dvorani, kjer bo osrednji govorec prekmurski pisatelj in pesnik Feri Lainšček.

Odprtju sejma pa bo svoje dodal veliki Prekmurec in Slovenec Vlado Kreslin.

In ne samo to! Udeleženci slavnostne otvoritve bodo deležni tudi iskrivega nastopa Andreja Rozmana – Roze (sin znamenite, žal že pokojne prekmurske igralke), ki bo s svojim nastopom počastil dvestoletnico smrti Valentina Vodnika.

Vrhunec današnjega večera, ob slavnostni otvoritvi 35. Slovenskega knjižnega sejma, pa bo razkritje letošnjega Schwentnerjevega nagrajenca.

Kaj se bo dogajalo vse tja do nedelje na 35. Slovenskem knjižen sejmu pa najdete na tej povezavi.

Pa še to! Osrednja tema letošnjega knjižnega sejma bo – BRANJE. Kot so zapisali organizatorji, brez branja “namreč ni založništva: če bi ljudje prenehali brati knjige, potem jih tudi izdajati, tržiti in izposojati ne bi imelo smisla in založbe, knjigarne in knjižnice bi izginile”.

To pa dodajmo mi!  Čeprav se svet spreminja in mi z njim, čeprav smo mi minljivi, se ve, da bo knjiga večna sopotnica ljudi in narodov sveta./Pripravili: Alenka T. Seme/Foto: arhiv LN in press SKS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s