Odslej bo poračun predstavljen tako, da se bo vedelo, kaj vse iz državnega proračuna financiramo

Finančno ministrstvo je želji, da bi državni proračun približali državljanom in jim omogočili, da pobliže spoznajo, kaj vse iz državnega proračuna financiramo ter koliko denarja država vsako leto nameni za posamezna področja, so na Ministrstvu za finance v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo razvili interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, do katerega lahko odslej dostopa širša javnost. Prepričani so, da je to pomemben korak k večji preglednosti porabe proračunskih sredstev.

Interaktivni grafični prikaz omogoča tekoče spremljanje prihodkov in odhodkov državnega proračuna, vsebuje pa tudi podrobnejše informacije o posameznih projektih, ki jih financiramo ali sofinanciramo iz državnega proračuna.

Prikaz uporabniku omogoča tudi podrobnejši vpogled v posamezen segment proračunske porabe, omogoča pa še iskanje podatkov glede na regijo, občino in vrednosti projektov.

Portal ima dvojno funkcijo, in sicer predstavlja centralni katalog zbirk podatkov v državi, hkrati pa je enotno spletno mesto za objavo podatkov v strojno berljivih formatih. Zagotavlja brezplačno in enostavno ponovno uporabo odprtih podatkov, tako za neprofitni kot profitni namen. 

Na portalu OPSI lahko najdete tudi podatke državnega proračuna v obliki, ki je primerna za nadaljnjo obdelavo./LN/Foto: Arhiv: LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s