Trump z lahkoto preživel ustavno obtožbo

Glasovanje ustavne obtožbe, ki so jo sprožili Demokrati, da bi zrušili Donalda Trumpa, ni uspelo. Kot je bilo pričakovati so senatorji Republikancev z 52 glasovi PROTI in le 48 glasovi Demokratov ZA ovrgli ustavno obtožbo zaradi t. i. zlorabe položaja, ki so sprožili demokrati. Zanimivo je, da je republikanec senator iz Utaha Mitt Romney odločil glasovati za obsodbo, kar pa ni bilo pomembno, saj bi moral Senat razpolagati z dvotretjinsko večino, če bi hotel z ustavno obtožnico uspeti.

Sledil je še drugi glasovanje, in sicer o oviranju dela kongresa, kar pa je zavrnilo 53 republikanskih senatorjev, 47 demokratov pa je bilo za.

Kot je znano, so Demokrati ustavni obtožbi v dveh točkah – zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa – z večino, ki jo imamo v v predstavniškem domu kongresa potrdili 18. decembra lani, predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je obtožnico poslala na sojenje v senat šele 15. januarja.

V zgodovini ZDA je bila to tretja oprostilna sodba v treh dosedanjih ustavnih obtožbah. Prvič je senat potrdil oprostilno sodbo za predsednika Andrewa Johnsona leta 1868, drugič pa leta 1999 za predsednika Billa Clintona./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s