ZPS: Razkuževanje večstanovanjskih stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov, ampak državo

Zveza potrošnikov Slovenije se je odzvala na odlok o razkuževanju večstanovanjskih stavb. Kot sporočajo iz ZPS, menija, če je vlada kljub dvomu Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) v koristnost razkuževanja hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah sprejela tak odlok, naj zagotovi njegovo strokovno izvajanje, vendar ne na stroške etažnih lastnikov.


Kot še sporočajo veliko potrošnikov te dni na ZPS sprašuje, ali bodo dolžni plačati stroške razkuževanja, za katere jim upravniki niti ne znajo povedati, koliko bodo znašali. Na ZPS so prepričani, da je zapovedano razkuževanje splošnih prostorov stavb ukrep za zagotavljanje javnega zdravja, katerega stroške mora, po njihovem mnenju kriti država.Na ZPS poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna in da je naložene obveznosti v realnosti tudi možno izvajati. Ker omenjeni odlok določa razkuževanje in ne čiščenje skupnih prostorov, je očitno, da ga ne morejo izvajati osebe brez posebne zaščitne opreme in brez ustreznega izobraževanja, torej ga ne morejo izvajati etažni lastniki niti osebje stanovanjskih upravnikov, čeprav je ta možnost zapisana v odloku. V sedanjih izrednih razmerah tudi ne morejo biti nabava zaščitne opreme in razkužil ter kakovost storitev razkuževanja prepuščeni stihiji trga in iznajdljivosti etažnih lastnikov ali upravnikov, saj so v javnosti ves čas  prisotna opozorila, da razkužil in zaščitnih rokavic in mask  primanjkuje celo v ustanovah, kjer jih nujno rabijo zaradi prisotnosti bolnikov z virusom.

ZPS poziva pristojne, da ponovno razmislijo o primernosti oziroma o uresničljivosti tega odloka in ga ustrezno dopolnijo. Če je razkuževanje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb strokovno utemeljeno, potem naj vlada zagotovi, da ga bo tudi strokovno pravilno izvajalo usposobljeno  osebje, ki bo imelo zagotovljeno zaščitno opremo in zadostno količino razkužila za dvakrat dnevno razkuževanje v vseh večstanovanjskih stavbah po vsej državi.  Stroške razkuževanja pa naj nosi država in ne etažni lastniki oziroma stanovalci./LN/Foto:LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s