Zbirka Cankarjeve založbe Moderni klasiki bogatejša za tri nova dela

Ljubljana, 4. oktober 2020 – Cankarjeva založba je k svoji ugledni zbirki Moderni klasiki, ki bo prihodnje leto praznovala 20-letnico izhajanja, dodala še tri nova dela, in sicer Bizarne zgodbe Nobelove nagrajenke Olge Tokarczuk, Zlata leta gospodične Jean Brodie škotske pisateljice Muriel Spark  ter delo Lakota nizozemskega pisatelja Jamala Ouariachija.

Številnim v slovenščino prevedenim romanom poljske pisateljice in Nobelove nagrajenke Olge Tokarczuk se je pridružila še njena trenutno zadnja knjiga BIZARNE ZGODBE, ki jo je prevedla in spremno besedo napisala Jana Unuk.  Deset zgodb, ki jih prinaša njena knjiga, je motivno raznovrstnih in postavljenih v različne dogajalne čase in kraje. Vsem sta skupna rahlo premaknjen pogled na stvarnost in opisovanje mejnih izkušenj, v katerih se človek pogosto znajde pred izzivi, ki izhajajo iz možnosti sodobnih tehnologij.

Roman škotske pisateljice Muriel Spark ZLATA LETA GOSPODIČNE JEAN BRODIE, ki ga je prevedla in spremno besedo napisalaTadeja Spruk pa je klasično delo škotske književnosti, njegova naslovna junakinja pa eden najbolj nepozabnih romanesknih likov 20. stoletja. Samosvoja, strastna in sentimentalna Jean Brodie.

Velja dodati, da je bil po romanu leta 1969 posnet istoimenski film, ki je legendarni angleški igralki Maggie Smith prinesel oskarja za naslovno vlogo.

In tu je še kontroverzni roman LAKOTA, ki je delo nizozemskega pisatelja maroških korenin Jamala Ouariachija. V slovenski jezik ga je prevedla Stana Anželj, spremno besedo pa je napisal Aljoša Harlamov. 

Gre za sodobno, stilistično sveže delo raziskuje naravo ljubezni, dobrotništva in malomeščanskih konvencij spolnosti ter pri tem preizkuša bralčeve meje. V določenih odlomkih je delo nekakšen pastiš nizozemske in svetovne literature, celo postmodernistična parodija slogov, a vseskozi ostaja tudi psihološko in sociološko prepričljiv roman.

Kaj bo Cankarjeva založba k svoji ugledni zbirki Moderni klasiki do prihodnjega leta, ko bo, kot v uvodu zapisano praznovala 20-letnico izhajanja še dodala, bomo poročali takrat.

Tokrat le toliko, pri čemer k vsakemu tokrat predstavljenemu delu, ki ga Cankarjeva založba polaga na knjižne police, se razume za vaše branje, dodajo video poglede slovenskih soustvarjalcev, da boste ta za zanimiva dela iz zbirke Moderni klasiki lahko prebirali v slovenščini./Objavo pripravila in video predstavitve posnela Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s