Včeraj v Sloveniji za covid-19 umrlo 26 ljudi; Jutri začetek prostovoljnega testiranja

Ljubljana, 21. december – Včeraj, 20. decembra je bilo v Sloveniji potrjenih 395 okuženih oseb ob opravljenih le 1446 testih, skupaj doslej skupaj 597.315. Covid-19 je včeraj zahteval 26 življenj, skupaj doslej že 2369 (V Sloveniji po statističnih podatkih povprečno na dan – velja za leto 2019 – umre 56 ljudi).

V bolnišnicah se zdravi kar 1271 (+ 57 več kot včeraj). s covidom-19, na intenzivni negi pa jih je 208 (+ 7 več kot včeraj).

Slovensko povprečje znaša 950 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh.

Trend obolelosti s koronavirusom v 🇸🇮 na dan 19. 12. 2020 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1446

– Št. pozitivnih: 395

– Št. hospitaliziranih: 1271

– Št. oseb na intenzivni negi: 208

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 41

– Št. umrlih: 26

Poskusno množično testiranje na novi koronavirus se bo jutri začelo v Ljubljani. Predvideno je, da bo množično testiranje steklo tudi v več mestnih občinah. Kdor se bo želel testirati, bo moral s sabo imeti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja, izvid pa bo dobil po 15 minutah. Izvajalci bodo nato podatke pošiljali v centralni register podatkov o bolnikih, prek NIJZ-ja pa bo poslan izvid s priporočilom, kako ravnati naprej.

Prvi odmerki cepiva v Sloveniji predvidoma konec tedna – Predvidoma v soboto, 26. decembra, bo Slovenija prejela prve težko pričakovane odmerke cepiva. Cepivo bodo članice EU-ja dobile glede na delež prebivalstva posamezne države. Sloveniji tako pripada 0,47 odstotka odmerkov cepiva. V prvi pošiljki naj bi tako bilo 9745 odmerkov, ki bodo namenjeni za oskrbovance v domovih za starejše in tamkajšnje zaposlene ter za najbolj izpostavljene zdravstvene delavce v bolnišnicah in v zdravstvenih domovih.

UKREPI – Možnost druženja na zasebnih površinah z ljudmi iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je druženje omejeno na največ šest odraslih (otroci do 15. leta so izvzeti), bo veljala 24. in 25. decembra ter v primeru stabilne ali boljše epidemiološke slike 31. decembra in 1. januarja.

Gibanje med občinami in regijami bo ob upoštevanju teh pogojev sproščeno od 24. decembra opoldne do 25. decembra do 20. ure ter od 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure.

Drugačno obveščanje o izvidu testa – Z večjim številom dostopnih testov in dostopnega testiranja, tudi uvajanja hitrih testov, se nekoliko spreminja tudi obveščanje, je pojasnila sekretarka Marija Magajne. Dodala je, da je večina ljudi, ki so bili testirani do zdaj, dobila informacijo s strani zdravnika ali vstopne točke, kjer je bil bris odvzet.

“V prihodnje bo ta način avtomatiziran s SMS-sporočilom prek NIJZ-ja, na način, da bo zagotovljena varnost. To bo dvostopenjski način, potrebno bo na podlagi prvega sporočila vnesti nek podatek, ki je znan samo temu, ki mu je sporočilo namenjeno. Potem bo na SMS dobil še izvid testa. Izvide testov je mogoče spremljati tudi prek portala e-zdravje, z dostopom za posameznike,” je pojasnila državna sekretarka. Vsi tisti, ki ne uporabljajo ali ne želijo uporabiti nobenega od teh načinov obveščana, bo še vedno omogočeno sporočanje izvidov prek vstopnih točk oz. zdravnikov, je še dodala.

Vloga za cepljenje je že dostopna in deluje

Vlogo za cepljenje se lahko elektronsko odda na portalu e-uprava (e-uprava.gov.si) na dva načina, z uporabo e-identite, z uporabo digitalnega elektronskega potrdila ali brez uporabe e-identite, z vnosom e-naslova in drugih podatkov. Vloga je že dostopna in že deluje.

NIJZ –  Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili kar 766 na novo okuženih skupaj 16.105. V bolnišnicah se zdravi 2956 ljudi, od tega jih je v intenzivni negi 294. Do danes je na Hrvaškem umrlo 3.253 osebe, samo včeraj 80.

Avstrija:  Testiranje v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 1519 oseb. Včeraj je v Avstriji umrlo 84 oseb, doslej skupaj 5.435. 2393 pacientov pri naših severnih sosedih se zdravi v bolnišnicah, od toga jih 478 potrebuje intenzivno nego. 

Nove okužbe po deželah:
  • Gradiščanska: 68
  • Koroška: 133
  • Spodnja Avstrija: 324
  • Zgornja Avstrija: 272
  • Salzburg: 91
  • Štajerska: 156
  • Tirolska: 147
  • Vorarlberg: 84
  • Dunaj: 244

 

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s