Avstrija uvaja desetdnevno karanteno, a z nekaj izjemami

Dunaj, 20. december 2020 – V Avstriji, od, 20. decembra, velja nova uredba za vse, ki želijo vstopiti v Avstrijo, in sicer se uvaja obvezna desetdnevna karantena. Kot poroča avstrijski častnik Kurier, ta uredba velja za večino potnikov, ki bodo od danes vstopali v Avstrijo. Ob tem velja takoj dodati, da so določene tudi izjeme, kdaj in v katerih primerih ni potrebno ne opravljati testiranja in se tem izjemam ne bo uveljavljal ukrep desetdnevne karantene. Vsem, ki jim bo odrejena karantena pa bodo naši severni sosedje omogočili, da opravijo brezplačno PCR testiranje ali antigenski test.

Uredba pa ne bo prizadela potnikov iz Avstralije, Finske, Irske, Islandije, Japonske, Nove Zelandije, Norveške, Južne Koreje, Urugvaja in Vatikana so izvzeti iz obveznosti karantene – a, pod pogojem, da so v zadnjih desetih dneh neprekinjeno bivali v teh državah ali v Avstriji.

Ob tem ukrepu pa je kljub temu nekaj izjem, in sicer: V karanteno ni treba tranzitnim potnikom. Ne, tistim, ki prihajajo na delo v Avstrijo. Ukrep ne velja tudi za tiste, ki obiščejo ožjo družino ali življenjskega sopotnika in ljudje, ki prihajajo po osnovne zdravstvene storitve v Avstrijo.

Dodajmo še, da avstrijsko notranje ministrstvo poziva vse državljane Avstrije in vse tiste, ki po določenih pravilih lahko živijo v Avstriji, naj se vzdržijo potovanj v tujino, ki niso nujno potrebna.

Ob tem velja dodati še podatek, ki trenutno ni povezan z Avstrijo. Ta pa je, da naj bi slovensko hrvaške mejne prehode od petka do danes, 20. decembra, prečkalo okoli 90 tisoč potnikov, ki pa se bodo po praznovanju na Balkanu vračali v Evropo skozi Slovenijo. Kaj bo na to rekla takrat naša severna soseda vam žal, še ne moremo sporočiti. In tudi tega ne, a je ob tem navalu tujcev preko Slovenije vsaj DARS opravil svoje delo./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s