V Sloveniji včeraj opravili 5512 PCR-testov, o tega okuženih 1387 osebi, umrlo pa jih je 31

Ljubljana, 12. januar 2020 – Včeraj, 11. januarja  je bilo opravljenih 5512 PCR-testov– okuženih pa je bilo kar 1387 osebi (delež pozitivnih izvidov testov je rekordnih 25,2odstotkov). Opravljenih je bilo tudi 8455 hitrih testov, pri čemer je bilo ugotovljenih pri testih 473 okuženih testirancev (5,6 %). Število aktivnih primerov v državi je po podatkih sledilnika za covid-19 trenutno 24.190.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1202 (3 manj kot včeraj). Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 192 oseb (4 manj kot včeraj).  Doslej je s covidom-19 po podatkih covid-sledilnika umrlo 3037 ljudi, včeraj 31.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 11. 1. 2021 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 5512 PCR/8455 hitrih
– Št. pozitivnih: 1387 (25,2 %)/473 (5,6%)
– Št. hospitaliziranih: 1202
– Št. oseb na intenzivni negi: 192
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 110
– Št. umrlih: 31
Incidenca, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, je v zadnjih 14 dneh zrasla na 1158, kar je po Kacinovih besedah bistveno več kot nedavno, ko smo bili pri 900 okuženih. Najboljša regija ostaja Primorsko-Notranjska, ki ima 869 okužb, najslabše razmere pa so v Posavski regiji, kjer je incidenca 2182,1.
Kot je na novinarski konferenci izpostavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je opazno precejšnje število okužb neznanega izvora, kar ni najbolj optimističen podatek. Pogoji za sproščanje ukrepov pa še niso izpolnjeni. “Iz črnega pridemo v rdeče območje, ko imamo število okužb na tedenski ravni manj kot 1350 in manj kot 1200 zasedenih postelj. V tem trenutku smo žal stran od tega. Sedmednevno povprečje na ravni države znaša 1848 okuženih, kar je 80 okužb manj, kot smo jih imeli, a še vedno daleč od mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje,” je poudaril. Čeprav nam reprodukcijsko število pada, trenutno je pod 1,1, pa nam na drugi strani posledično število okužb še kar naprej raste.

V kratkem lahko pričakujemo tudi druge načine odvzema brisa

Predstojnik za mikrobiologijo in imunologijo izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, dr. med. izpostavil tudi pomen obsežnega testiranja v državi: “Ko gledamo številke testiranih, so te vsak dan večje, kar je za spremljanje in blaženje posledic epidemije ključnega pomena. Strokovna skupina se ves čas zavzema za to, da bi bilo testiranje čim bolj dostopno – tako na vstopnih točkah kot zdaj na različnih drugih improviziranih odvzemnih mestih – , da lahko ljudje kadar koli preverijo svoje zdravstveno stanje.”

Ves čas potekajo tudi raziskave, kakšne teste bi še lahko ponudili, kako kakovostni so tisti, ki jih uporabljajo sami ali pa se uporabljajo kje drugje. “V kratkem lahko pričakujemo kakšne izboljšave, boljše teste, informacije o tem, kako so ti testi v resnici zanesljivi. Veselimo se tudi novih testov, ki bodo bolj primerni za otroke ali za tiste, ki imajo težave z odvzemom brisa iz nosno-žrelnega predela. V kratkem času pričakujemo morda tudi kakšne druge načine odvzema, na primer ob grgranju. A raziskave še potekajo,” je razložil Petrovec.

 

CEPIVO IN CEPLJENJE – Slovenija je doslej prejela nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva. Danes bo po pričakovanjih prispelo še 16.000 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva.

Projekt cepljenja je v celoti prevzel NIJZ, ki opravlja tudi vsa cepljenja, logistiko in zagotavlja hladilniške kapacitete. Danes bo zdravstvenim domovom po državi za cepljenje najstarejših in najbolj ogroženih prebivalstvenih skupin razdelil tudi 16 tisoč novih odmerkov Pfizerjevega cepiva.

Na NIJZ-ju ob tem pričakujejo tudi prvo pošiljko cepiva ameriške družbe Moderna. Dobili naj bi 1200 odmerkov, je v ponedeljek povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Mario Fafangel.

Po evropskem ključu Sloveniji pripada okoli 370 tisoč odmerkov, ki pa bodo k nam kapljali le počasi.

Nove pošiljke cepiva bodo v Slovenijo prihajale vsak ponedeljek, vsakič okoli 16.000 odmerkov.…https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še pohvala NIJZ – Kot nam je sporočil bralec, ki sodi med ranljivo skupino saj star več kot 70 let, so ga po zdravljenju doma, po ugotovitvi, da je okužen, poklicali iz NIJZ, od koder so se pozanimali o njegovem počutju in mu nato, ko jim je povedal, da se počuti dobro, dali še nekaj napotkov za naprej, ter mu svetovali, da naj se mu trenutno ne mudi na cepljenje. Kar pa mora vsak urediti s svojim osebnim zdravnikom.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

STANJE PRI JUŽNIH IN SEVERNIH SOSEDIH

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 759 na novo okuženih skupaj 4903. V bolnišnicah se na Hrvaškem zdravi 2048 ljudi, od tega jih je v intenzivni negi 185. Do danes je na Hrvaškem umrlo 4446 osebe, samo včeraj 43.

Avstrija:  Testiranje v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 1.575 (+ 39 glede na včeraj) oseb. V Avstriji je skupaj za covid-19 doslej umrlo 6.819 oseb, včeraj 72.

Število okuženih po deželah:

  • Dunaj: 343
  • Spodnja Avstrija: 247
  • Štajerska: 223
  • Salzburg: 222
  • Zgornja Avstrija: 196
  • Tirolska: 149
  • Vorarlberg: 87
Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s