V Sloveniji včeraj opravili 5384 PCR-testov, o tega je bilo okuženih 1396, umrlo je 26 oseb

Ljubljana, 20. januar 2020 – Včeraj, 19. januarja  je bilo opravljenih 5384 PCR-testov– okuženih pa je bilo 1396 osebi (delež pozitivnih izvidov testov je rekordnih 25,9odstotkov). Opravljenih je bilo tudi 5924 hitrih testov, pri čemer je bilo ugotovljenih pri teh testih 302 okužena testiranca (5,1 %).

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1178. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 181 oseb. Doslej je s covidom-19 po podatkih covid-sledilnika umrlo 3257 ljudi, včeraj 26.

7-dnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1297.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 19. 1. 2021 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 5384 PCR/5924 hitri testi
– Št. pozitivnih: 1396 (25,9 %)/302 (5,1)
– Št. hospitaliziranih: 1187(+17)
– Št. oseb na intenzivni negi: 181 (-6)
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:
125
– Št. umrlih: 26

V državi je trenutno 20.869 aktivnih primerov okužbe, kažejo podatki covid-sledilnika.

Pomembno! – Dnevno povprečje okuženih v zadnjem tednu je po podatkih NIJZ že padlo pod mejo 1350 (po podatkih za ponedeljek je znašalo 1327), kar je pogoj za prehod v rdečo fazo ukrepov, je pod mejo, ki predvideva sproščanje ukrepov po podatkih za včeraj pa padlo tudi število hospitaliziranih do črno mejo (ta je 1200).

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Doslej je bilo cepljenih 41439. Na današnji tiskovni konferenci je predstojnik Območne enote NIJZ-ja Maribor Zoran Simonovič povedal, da se v regiji intenzivno pripravljajo na čas, ko bodo v državo prihajale večje količine cepiva različnih proizvajalcev. “Želimo si čim hitrejšega cepljenja vseh starostnikov po prednostnih starostnih skupinah,” poudarja predstojnik Območne enote NIJZ……https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Sporočilo PZS – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) poziva samozaposlene in mikro podjetja z 1 do 4 zaposlenimi k prevzemu brezplačnih zaščitnih mask. Poziv je odprt le še do petka, 22. januarja.  

Na razpis se lahko prijavijo tudi tisti, ki so maske prejeli že v okviru prvega poziva novembra lani. Maske bodo prijaviteljem, tako članom kot nečlanom OZS, na voljo na območnih obrtno-podjetniških zbornicah po vsej Sloveniji.

OZS bo v imenu MGRT razdelila dodatnih 5 milijonov zaščitnih mask s ciljem preprečitve širjenja okužbe s COVID-19. Zaščitne maske lahko prejmejo samozaposleni ter mikro podjetja z enim do največ štirimi zaposlenimi. Javni poziv je objavljen na spletni strani www.ozs.si/maske. Na poziv se lahko prijavijo tisti, ki izpolnjujejo pogoje, določene v javnem pozivu.

Postopek razdeljevanja zaščitnih mask

Upravičencem se odobrijo le pravočasno oddane in popolne vloge, ki bodo izpolnjevale vse pogoje za prijavo. Vloge se bodo oddale prek spletne strani www.ozs.si/maske.

Upravičenec bo prevzel zaščitne maske osebno  na tisti območni obrtno-podjetniški zbornici, na območju katere ima sedež podjetja. Seznam območnih zbornic je prav tako objavljen na spletni strani www.ozs.si/ooz.

STANJE PRI JUŽNIH IN SEVERNIH SOSEDIH

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 902 na novo okuženih skupaj 3481. V bolnišnicah se na Hrvaškem zdravi 1603 ljudi, od tega jih je v intenzivni negi 151. Do danes je na Hrvaškem umrlo 4711 osebe, samo včeraj  27.

Avstrija:  Od četrtka do petka je v Avstriji ugotovili 1617 novih okužb. Za covid-19 pa je pri naših severnih sosedih doslej skupaj umrlo 7.161 oseb, včeraj 38.
Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s