Covid-19: Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh padlo na 37,7

Ljubljan, 26. junij 2021 – Včeraj, 25. junij, je bilo opravljenih 952 PCR-testov– okuženih pa je bilo 11 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 10.040 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 74. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 24 oseb. Doslej je umrlo 4.417 oseb, od tega včeraj 2 osebi.  Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je tako padlo na 37,7, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 41,1.

Evropske države VKLUČNO s Slovenijo se intenzivno pripravljajo na 1. julij, ko se bo začelo izdajati digitalno potrdilo za potovanje, ki bo za območje EU-ja zagotavljalo dokaj enostaven prehod meje, je te dni napovedal Andrej Šter z zunanjega ministrstva.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 25. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 952 PCR/ 54.412 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 11

– Št. hospitaliziranih: 74

– Št. oseb na intenzivni negi: 24

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:3

– Št. umrlih: 2

– 7-dnevno povprečje okužb:37,7

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 813.788 ljudi, z vsemi odmerki pa 640.052.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 42 okuženih oseb, samo v področju Zadra 29. Zato so Nemci to področje uvrstili na rizični seznam Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.196 oseb.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 176 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zardi covid-19 izgubilo 10.702. V bolnišnicah je bilo natanko 197 obolelih za Covidom 19.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply