ZPS svetuje, kako zamenjate banko, seveda, če se zato odločite sami

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila napotilo, kako in pod kakšnimi pogoji lahko zamenjate banko. Nasvet je vredno prebrati, tudi, če trenutno ne razmišljate, da bi banko zamenjali je vredno poznati postopek kako to storite.

Banko seveda lahko zamenjate, postopek je standardiziran, enostaven in hiter. Večino za vas uredi nova banka. Na ZPS pa pripravili tudi kratek video (aktivna povezava), kdaj in kako se lotiti zamenjave banke. 

Zamenjava banke zahteva premislek, nekaj časa in truda, a s prehodom od dragih ali morda celo nekorektnih ponudnikov k ugodnejšim in prijaznejšim s svojim denarjem glasujete za slednje. Le odhod komitentov zaradi nezadovoljstva je dovolj dober znak banki, da mora nekaj spremeniti – kdor ostaja, je zadovoljen, poudarjajo na ZPS.

Zaprtje na daljavo ali oseben obisk
Če imate pri stari banki odprt le bančni račun in poravnane vse obveznosti, obisk njihove poslovalnice ne bo potreben. A več kot imate povezav s staro banko, večja je verjetnost, da boste morali k njim osebno. Za urejanje odplačevanja kreditov ter varčevanj, depozitov in drugih produktov je najbolje obiskati matično poslovalnico, na sestanek se predhodno naročite. Vedite, da zaprtje računa lahko pomeni povišanje obrestne mere pri kreditih, ki jih odplačujete, višje članarine za plačilne kartice ali druge spremembe v nadomestilih. Predčasna odpoved varčevanj in depozitov prinaša stroške in/ali manjše obresti, zato jih ne ukinite, temveč se s staro banko dogovorite, kam naj se sredstva nakažejo po zaključku varčevanja.

Stroški zamenjave
Postopek zamenjave banke je brezplačen, izjema so dejanski stroški, ki pri tem nastanejo. Stara banka lahko za zaprtje računa zaračuna nadomestilo, a le, če je bil račun odprt manj kot šest mesecev, višina nadomestila pa mora biti sorazmerna z dejanskimi stroški. Prav tako ne sme zaračunati nadomestila, če se za prekinitev pogodbe odločite zaradi spremembe splošnih pogojev. Račun morajo zapreti v roku enega meseca, nadomestil pozneje ne smejo zaračunati, vnaprej plačana nadomestila pa morajo povrniti v sorazmernem deležu (npr. letna članarina za kartico). Nekatere banke ob slovesu zaračunajo tudi ukinitev kartic (nekatere banke to zaračunajo – preverite).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s