Covid-19: Delež pozitivnih izvidov testov še kar narašča

Ljubljana, 11. avgust 2021 – Včeraj, 10. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.974 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 248 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 12,6 odstotka).  Opravljenih je bilo kar 19.126 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 36. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 7 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.428 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 139. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 81.

Sodeč po deležu pozitivnih izvidov stanje, še ni alarmantna, a se stanje vsak dan poslabšuje. Zanimivo pa je, da prebivalstvo postaja vse bolj privrženo negativnim komunikacijam na socialnih omrežjih. Še več negativno je nastrojeno proti stroki. Da je proti vladi, je razumljivo, saj ga k temu spodbujajo predstavniki opozicije. 

Velja dodati, da smo po podatkih (ECDC) Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni že v oranžnem območju. Kot vse kaže pa bomo v sredini septembra, če ne že prej, v rdečem območju.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 10. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.974 PCR/ 19.126 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 248

– Št. hospitaliziranih: 36

– Št. oseb na intenzivni negi: 7

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:-

– Št. umrlih: –

– 7-dnevno povprečje okužb: 139

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 943.650 ljudi, z vsemi odmerki pa samo 836.178.

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Hrvaški minister za zdravje je, tako mimogrede, povedal, da so na Hrvaškem zabeležili 281 okuženih. Je pa res, da Hrvati bolj skrbijo zato koliko turistov letuje pri njih. Koliko »izvozijo« okuženih trenutni ni njihova glavna skrb.  

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 902 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 197 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 48 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.752 oseb. V Avstriji so prvič cepili 5.364.105 ljudi, kar predstavlja 60,05 odstotka celotnega prebivalstva. Dvakrat pa je bilo celjenih 4.891.092 ljudi (54,76 odstotka). Seveda si v Avstriji želijo, da bo do konca avgusta uspeli doseči 70 odstotno precepljenost.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply