Covid-19: Stanje vse slabše; Od srede novi strožji pogoji

Ljubljana, 12. september 2021 – Včeraj, 11. septembra, je bilo v Sloveniji opravljenih 2.720 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 559 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 20,6 odstotkov).  Ob 2.720 PCR-testih je bilo opravljeno tudi 16.504 hitrih testov. Tisti, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili oz. bodo napoteni še na PCR-testiranje.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 292 (+18 glede na minuli dan). Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 63 (+7 glede na minuli dan) oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.469 oseb, včeraj ni umrl noben bolnik.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 834 (+34). 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 455 (+14). Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 9.652 aktivnih okužb.

Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2 – AKTIVNA POVEZAVA POGOJEV

Od srede PCT-pogoji z nekaj izjemami za vseVlada je sprejela nove – strožje – omejitvene ukrepe za zamejitev širjenja okužb s covidom-19. Ključni je: izpolnjevanje enega od pogojev PCT za skoraj vse zaposlene v državi in za uporabnike vseh storitev. Za tiste zaposlene, ki covida še niso preboleli ali niso cepljeni, bo mogoče samotestiranje, ki ga bo plačal delodajalec.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 11. 9. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.720 PCR/ 16.504 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 559

– Št. hospitaliziranih: 292

– Št. oseb na intenzivni negi: 70

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 27

– Št. umrlih: –

– 7-dnevno povprečje okužb: 834

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 1.025.572 oseb, z vsemi odmerki pa 935.776.  

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.440 ljudi (13 oseb je umrlo zadnji dan). Na novo okuženih je 807 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 572, od tega jih 62 potrebuje intenzivno nego. Hrvaška je kot celota po zemljevidu ECDC vsa rdeča.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.857 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 700 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 184 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.839 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 140,40

Približno 90 odstotkov bolnikov na oddelkih za intenzivno nego v Avstriji ni cepljenih proti virusu, poročajo avstrijski mediji. To je zdaj sprožilo razpravo celo o tem, ali bi morali necepljeni ljudje zdravljenje v bolnišnicah sami plačati. Seveda tega ne bo tako enostavno uveljaviti.

In še to, da so v Avstriji zaznali velik odstotek “uvoza” okuženih, in sicer predvsem z Balkana, kar naj bi predstavljajo desetino vseh okužb, ki so jih zabeležili pri naših severnih sosedih.  

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s