Odziv Vrhovnega državnega tožilstva RS na sodbo upravnega sodišča zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev

Ljubljana, 5.10.2021 – Iz Vrhovnega državnega tožilstvu Republike Slovenije (VDT RS) so sporočili, da pozdravljajo sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije, ki je ugodilo tožbi dveh predlaganih kandidatov za evropska delegirana tožilca zoper sklep Vlade Republike Slovenije z dne 27.5. 2021.

Vlada je v omenjenem sklepu odločila, da se javni poziv za evropske delegirane tožilce iz Slovenije že po zakonu šteje za neuspešnega, da predlog Državnotožilskega sveta (DTS) nima veljavnih pravnih učinkov ter, da se Vlada z njim ne bo seznanila, Ministrstvu za pravosodje RS pa je naložila, da nemudoma objavi nov poziv.

Upravno sodišče pa je v sodbi z dne 4.10. 2021 ugotovilo, da izpodbijani sklep vlade ni obrazložen, s čimer je bilo kršeno ustavno načelo o enakem varstvu pravic po 22. člen Ustave RS, prav tako je bila s tem kršena določba o učinkovitem sodnem varstvu po 23. člen Ustave RS ter pravica do pravnega sredstva po 25. členu Ustave RS. Po stališču sodišča ima sklep takšno bistveno pomanjkljivost, da ni mogoče preizkusiti njegove zakonitosti. S tem je podana absolutno bistvena kršitev določb upravnega postopka. Sodišče je zato tožbi obeh neimenovanih kandidatov ugodilo, odpravilo sklep Vlade RS in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Na VDT RS, kjer ves čas z zaskrbljenostjo spremljamo zaplete okrog (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, ki po našem mnenju mečejo slabo luč na Republiko Slovenijo v mednarodni skupnosti, smo z odločitvijo Upravnega sodišča RS zadovoljni in pričakujemo, da bo Vlada postopala po 71.d členu ZDT-1 in se v najkrajšem možnem času seznanila s predlogom za imenovanje obeh predlaganih kandidatov ter ga predložila Evropskemu javnemu tožilstvu. Ob tem ponovno poudarjamo, da je Evropsko javno tožilstvo institucija, ki mora biti popolnoma neodvisna od vsakokratne vlade in je namenjena izvajanju pregona kaznivih dejanj, povezanih z goljufijami pri porabi evropskih sredstev.

Kot izhaja iz nedavne izjave glavne evropske tožilke Laura Kövesi, je zaradi zapletov z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije oteženo ne le preiskovanje primerov oškodovanja teh sredstev v Sloveniji, ampak tudi čezmejnih, ki vključujejo Slovenijo./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s