Vlada sprejela nov odlok za preprečevanje in obvladovanje COVID-19, ki postavlja v ospredje PCT, a brez zapiranje države

Brdo pri Kranju, 6. novembra 2021 – Vlada je, zdaj že, včeraj, 5. novembra, po nekaj urni razpravi skupaj s strokovno skupino sprejela ukrepe in določila dopolnilna pravila. Določen je strožji režim glede PCT, ki se uveljavlja povsod, razen v trgovinah za osnovno oskrbo, kjer velja pravilo 10 kvadratnih metrov površine za posameznega kupca, kar mora biti vidno označeno pred vhodom v trgovino in ustrezno nadzorovano. Maske iz blaga ne bodo več dovoljene, potrebne bodo kirurške ali maske tipa FFP2. Odlok začne veljati 8. novembra 2021. Omeniti velja, da se samotestiranje učencev, dijakov se doma ukinja in se mora izvajati v šolah, in sicer trikrat na teden, kar se uveljavi 15. novembra.

Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je pogoj PCT izpolnjen, če oseba to izkaže z osebnim dokumentom in enim od dokazil za prebolevnost, cepljenje ali testiranje. Starostna meja za tiste, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, se s 15 zniža na 12 let.”

V gostinskih lokalih pa bo možna strežba le za mizo, in sicer med 5. in 22. uro, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Začasno se zapirajo nočni lokali, začasno pa bo prepovedano tudi zbiranje, razen v ožjem družinskem krogu.

Vlada je ob zaključku 101. redne seje na svoji spletni strani objavila spremenjene pogoje za zajezitev covida-19, ki ga je po predstavljeno uskladila s strokovno komisijo, je nato nekaj po 23. uri, kar je na posebni novinarski konferenci, ki je bila, prenaša v živo na video kanalu STA in vlade preko njenega video sistema.

Ukrepe so na novinarski konferenci predstavili, in sicer minister za zdravje Janez Poklukar, Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 in Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije.

Njihov nastop, o predstavitvah odločitev vlade in strokovne skupine ter izjave, sodelujočih na novinarski konferenci so na voljo na tej aktivni POVEZAVI – kjer je tudi celotna VIDEO IZJAVA udeležencev novinarske konference Poklukarja, Logarjeve in Kreka. Zanimivo, da se na novinarski konferenci ni pojavil nobeden od predsednikov vladajočih strank.

Zanimivo pa je tudi, da RTV Slovenija, ki je naprej obljubljala, da bo novinarsko konferenco prenašala v živo na svojem 2. programu, ta namen odpovedala in ob oddaji Odmevi sporočila, da bo prenos realizirala na 3. programu, a nato tudi tega ni storila. Zanimivo?/LN/Foto: arhiv LN

Leave a Reply