QR kode naj bi v Rusiji dobile novo ime

Moskva, 30. januar 2022 – Ruska vlada razmišlja o možnosti preimenovanja dokumenta, ki potrjuje cepljenje proti novemu koronavirusu ali dejstvo prebolelosti bolezni. Načrtujejo opustitev izraza “QR koda”, med možnimi imeni zanjo pa so “zdravstveni potni list”, “zdravstveno potrdilo”, “zeleni potni list” in druga.

Kot je za RBC pojasnil informiran vir, so študije pokazale, da ima več kot 50 odstotkov Rusov negativen odnos do izraza “QR koda”. Nekdo jo povezuje z omejevanjem svoboščin, nekdo meni, da je satanistična. Novo ime bo najverjetneje utemeljeno z zakonom.

Pred časom je vlada Državni dumi predložila dva zakona, ki zagotavljata uvedbo QR kod v letalskem in železniškem prometu ter na javnih mestih. Trenutno so dokumenti v obravnavi v regionalnih zakonodajnih skupščinah.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je v svojem Telegram kanalu Ruse povabil, naj izrazijo svoje mnenje o prihajajočih pobudah. To je povzročilo kopico komentarjev uporabnikov. Večina komentatorjev se je na predlog za zakonsko ureditev obvezne QR kode na javnih mestih in v prometu odzvala negativno./LN/ Russia Beyond

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s